Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Návštěvnost

 

 Šachoví mistři světa řekli

  Alexandr Alexandrovič Aljechin:"

Pomocí šachů jsem si vypěstoval charakter, učí objektivitě, velikým mistrem se může člověk stát jedině tehdy, pozná-li své omyly, chyby a vady. Stejně tak je tomu i v životě.“
 

 

Play chess online
Počasí Vyškov - Slunečno.cz

Hledat

 

Vyhřáté Nečasovky 2021

Po covidové přestávce v šachovém dění se letošní okresní přebor v bleskové hře Nečasovky odehrál až 24.7.2021 v novém prostředí na  zahrádce u Zimního stadionu ve Vyškově. Mírně nás trápila nejasná účast hráčů, tak pozdní termín byl zvolen na žádost naší nejlepší vyškovské šachistky. Přetíženost provozu Zimního stadionu ve Vyškově, konají se zde na ledě republiková mistrovství a soustředění talentované hokejové omladiny, se také odrazila v provozu místní restaurace ARÉNA. Původně rezervované místo k uspořádání Nečasovek na kryté terase nám bylo na poslední chvíli změněno na jídelnu týdenního menu s přilehlou zahrádkou, o víkendu mimo provoz a také bez obsluhy.

Při našem příjezdu nás již čekal Luboš Janíček a 2 kluci ze Slavkova, po rychlé orientaci začala prezence na slunečníkové letní zahrádce. Předseda OŠS Karel Hruška přiváží hrací materiál a také přichází další hráči. Ve stanovený začátek  10,00 hod. máme zaregistrováno 18 hráčů, což nás uklidňuje a můžeme tak po krátké diskuzi oznámit formu konání turnaje. Po základní skupině všech účastníků hrané švýcarským způsobem na 7 kol se bude pokračovat ve 2 skupinách finále A a B. Po skončení základní skupiny se ukázalo, že je v turnaji TOP 10 a pak hráči pro béčko. V turnaji B  již nepokračoval Jenda Slepánek,  nahradil ho Milan Čermák, který provedl los obou skupin systémem každý s každým. Los všech kol v obou turnajích byl vytisknut předem a tak si dohrající hráči mohli hned najít volného soupeře. Vznikl tak prostor pro zakoupení občerstvení dle libosti na obdržené poukázky. Nejčastěji to byla dobrá 11° z pivovaru v Poličce a také zmrzlina, protože se nám rychle zvedala tepota vzduchu. Na přímém slunci se hrát nedalo a tak jsme osluněné šachovnice přesunuli do stínu anebo do jídelny.

Nejprve jsme ocenili přítomné mládežníky Kristýnu Dorazilovou a sourozence Šárinku a Radečka Majetičovi dárkovým poukazem do OD TESCO - viz foto.

Turnaje odsýpaly bez větších problémů, jen jsem zaregistroval reklamované 2 nemožné tahy. Někteří hráči pokračovali ve hře i když věděli, že má soupeř spadnutý praporek, slastný pocit výhry si 100% vychutnávali, zážitek jsem jim ale dle pravidel nezkazil. Dlouho jsme se živě za šachovnicí nepotkávali a tak se přihodilo, že emeritní kapitán vyškovského áčka Zdena Kupčík měl v základní skupině v 5. kole za soupeřku  Kristýnu Dorazilovou, věděl jen, že je to šikovná mladá šachistka. A tak zasedl k poslední šachovnici s dívčinou s dotazem "...jsi Dorazilová?". Kývnutí hlavou bylo souhlasem a tak se začalo hrát, jen ty tahy soupeřky v žádné šachové příručce nenajdete, což začalo být i pro ostříleného borce Zdeny  podezřelé!!! Vše vyřešila maminka paní Lenka Voráčová pořizující snímky z turnaje, soupeřka byla mladší sestra Kristýny Dorazilové 6letá Verunka!!! Copak může každý vědět, že mají u Dorazilů více šikovných šachistek? Uvidíme za pár roků, až budou oškubávat o body dospěláky.

Turnaj B skončil o něco dříve, nejlépe se vedlo se ziskem 6 bodů/7 kol  Marku Hruškovi z Lokomotivy Brno, který se ale pro příští sezonu vrací  do Vyškova. O půl bodu méně docílil zkušený blicař Milan Tomek 5,5/7 z ŠO MKS  před vyškovským talentem, bronzovou medailistkou z MČR v kat. D12, Kristýnou Dorazilovou 4,5/7 ze Sportovního klubu Vyškov. Věkový rozdíl posledně jmenovaných je 54 roků!

Turnaj A  byl 9kolový, své kvality znovu potvrdil Jaroslav Hejný 8/9 před svými oddílovými kolegy z ŠO MKS Vyškov Jiřím Moučkou 7/9 a Františkem Kejíkem 7/9. Finanční ceny dle propozic předal současný předseda OŠS Vyškov Bc. Karel Hruška - viz foto.

Účastníci Nečasovek vyslovili po ukončení turnaje spokojenost s bezkonfliktním průběhem, příjemným prostředím s možností se ukrýt před pálícím sluníčkem, pochvalovali si kvalitní občerstvení, někteří ještě chvíli poseděli na terase. LUDVA by byl znovu spokojen, jen to průběžné  Ludvovo kolo jsme raději odložili na pozdější dobu s nižší teplotou.

Základní skupina

Finále B

Finále A

 

Fotogalerie - profi fotky od pí. Lenky Voráčové, fotky z mobilu pořídil Staňa V.

Soubory ke stažení

Nečasovky 24.7.2021.pdf
Medailisté zprava Jiří Moučka, Jaroslav Hejný, František Kejík s Karlem Hruškou.jpg
Celkový pohled na slunečníkovou zahrádku u ZS Vyškov.JPG
Ludvík Nečas.JPG
Šachové naděje s  předsedou OŠS Vyškov Karlem Hruškou.JPG
 
© sachyvyskov.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky