Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Návštěvnost
Vytvořte si webové stránky

 

 Šachoví mistři světa řekli

  Alexandr Alexandrovič Aljechin:"

Pomocí šachů jsem si vypěstoval charakter, učí objektivitě, velikým mistrem se může člověk stát jedině tehdy, pozná-li své omyly, chyby a vady. Stejně tak je tomu i v životě.“
 

 

Play chess online
Počasí Vyškov - Slunečno.cz

Projekt NetStranky.cz doporučuje

Hledat

 

Šachové Zaječice 2022: Holky bodovaly, na dobrý výsledek to nestačilo...

Rychlost.cz - poptávka připojení

Město Chrudim hostilo o posledním květnovém víkendu MČR družstev starších žáků 2022. Sportovní klub Vyškov vyslal do boje sestavu, která se velkou měrou zasloužila o letošní postup do 1.ligy – doplněnou o Lucku Hlaváčikovou. Ambice nebyly i tak příliš velké, v konkurenci 54 týmů nám patřilo 33. nasazení. Za úspěšný výsledek by se jistě dalo považovat konečné umístění v první polovině startovního pole.

Páteční cesta na východ Čech byla krušná, vlaková část výpravy dorazila do Chrudimi až po 20. hodině a přijela na hotel později než ta automobilová. Ubytování na SPORT HOTELU neslibovalo zrovna komfort, avšak štafle s popelnicemi na jednom a nesnesitelný zápach z prasklého odpadu na druhém z přidělených pokojů byly skutečnostmi, které nás zrovna nepotěšily. První problém se podařilo vyřešit, druhý nakonec také, ale až samotnou ředitelkou turnaje, která nám zajistila náhradní ubytování v Nasavrkách, cca 16 km od Chrudimi. Zrychlený noční přesun – mezi páteční 22. a 23. hodinou jistě na formě nepřidal, naštěstí byla mezi nočními cestovateli jediná aktivní hráčka Kristýna Dorazilová. Její sestra Veronika plnila roli náhradnice.

A teď k vlastnímu turnaji. Sobotních šest kol dopadlo na 50 procent. Tři výhry a tři prohry. Slabší soupeře jsme poráželi a se silnějšími prohrávali. Naději však dával výsledek podvečerního 6. kola, kdy jsme zdolali papírově silnější tým Železné Hory A v poměru 3,5 ku 2,5. Neděle však již zdaleka úspěšná nebyla. Byť jsme svedli vyrovnaný boj se Starým Městem – odešli jsme poraženi 2:4. Následná prohra se silnějšími Čelákovicemi se dala čekat, zarážela však její výška 1:5. O celkový slušný výsledek jsme přišli v posledním kole, kdy jsme podlehli béčku Ústí nad Labem – na tohoto soupeře jsme určitě měli! Týmová porážka 2:4 nás poslala až na 43. místo, tj. deset příček pod nasazení. Statisticky je nejzajímavější do očí bijící nepoměr mezi výsledky a výkony chlapců a děvčat. V neděli leželo na stole 18 bodů, dosáhli jsme jen na 5. O všechny se postaraly jen holky (Kristýnka 3/3, Lucka 2/3), klukům svítila na pomyslné výsledkové tabuli nelichotivá nula.

 

A jak jsme si vedli jako jednotlivci?

 

Patrik Pukowietz měl na 1. šachovnici roli opravdu těžkou. Porážky s T. Bokhnakem či V. Šetinou mu jistě nikdo vyčítat nebude, ve druhém případě dokonce dlouho sahal po senzačním úspěchu. U ostatních duelů však většinou nenašel v klíčových situacích správná řešení a odevzdával body i níže elově postaveným hráčům. Zisk 1,5b/9 je jistě pod jeho současnými možnostmi, cenná je však jistě zkušenost z bojů na 1. šachovnici na tak náročném turnaji.

 

Kristýna Dorazilová měla být na 2. šachovnici naším největším trumfem. Svou týmovou roli jistě naplnila. Sice ji mrzela prohra s T. Tichým ve 3. kole, dokázala ji však rychle hodit za hlavu a v dalším průběhu turnaje už pustila jen půlku Martinu Večeřovi z Lanškrouna, a to za rozhodnutého stavu 0:4, kdy ji rozumně nabízel její soupeř - kvůli odpočinku před posledním sobotním kolem. Nedělní finiš byl pak z její strany bezchybný. Konečných 6,5b/9 lze považovat za úspěch, bohužel jen osobní. Za zmínku stojí i Kristýnčin zisk 4,5b/5 při hře černými figurami.

 

Gabriel Provazník obstarával 3. šachovnici. Velmi dobře si vedl v sobotu, když získal 3,5 bodu. V neděli však již bohužel žádný nepřidal. Není bez zajímavosti, že za šachovnicí potkal hned čtyři děvčata. Jeho hra někdy trpěla nepřesnostmi, kdy ztrácel nadějně vypadající pozice a dostával se do zbytečných časovek. Gabi je však poctivým týmovým hráčem s klidnou povahou a pokud bude na sobě nadále pracovat, bude jistě přínosem pro jakékoli družstvo, za které nastoupí, jeho 3,5b/9 je nakonec nejlepším výsledkem v mužské části výpravy.

 

Adam Ulrich a jeho 4. šachovnice je samostatná kapitola. Zisk 1b/9 vypadá hrůzostrašně. Opravdu se v Chrudimi nepotkal s dobrou formou, dělal někdy až školácké chyby, kterými ztrácel i vyhrané partie. To se však někdy může přihodit každému. Adamovi zjevně rapidové tempo nesvědčí, na jeho obranu je nutné dodat, že v praktickém šachu byl velkou oporou týmu při postupu do 1. ligy mládeže. Je talentovaným hráčem a příště to jistě bude o dost lepší.

 

Marek Pukowietz hrál na 5. šachovnici. Zisk 1,5b/9 opravdu úspěchem není. Scénář jeho partií byl vesměs podobný. Jedno zbrklé rozhodnutí dokáže zkazit v šachu pracně vybudovanou pozici – to všichni známe. A Mareček se jich bohužel dopouští často. Je to škoda, protože jeho snaha je nepopiratelná. Objevil se však pozitivní záblesk týmového ducha, v jedné z partií konzultoval s vedoucím týmu nabídku remízy a svou půlkou tak pomohl družstvu k vítězství.

 

Lucia Hlaváčikova bojovala na „dívčí“ 6. šachovnici. Její výkony byly příjemným překvapením. Určitě nezklamala, celkové skóre 6b/9 je snad i nad očekávání. Společně s Kristýnkou obstaraly největší příděl bodů. Její šachy nikdy nenudí, jsou plné taktických obratů a bojovnosti. Pokud Lucka přidá pilným tréninkem něco navíc, může se neustále zlepšovat. Turnaj se jí jistě povedl.

 

Týmové 43. místo můžeme hodnotit jako mírné zklamání. Zkušenosti z chrudimského klání však jistě Vyškovákům mohou pomoci v příští sezoně, kdy je čekají náročné zápasy v 1. lize mládeže.

Šachové Zaječice 2022 byly turnajem v krásném prostředí, s téměř bezchybnou organizací, za což patří pořadatelům v čele s ředitelkou Martinou Koutnou velký dík. Tak snad zase za rok!

Odkaz na celkové výsledky: Chess-Results Server Chess-results.com - Mistrovství ČR družstev starších žáků v rapidšachu OMEGA plus + DS Brno OPEN 

Odkaz na výsledky družstva: Chess-Results Server Chess-results.com - Mistrovství ČR družstev starších žáků v rapidšachu OMEGA plus + DS Brno OPEN

Odkaz na fotogalerii (Lenka Voráčová): https://ulozto.cz/tam/c240d15b-5a0a-48a6-a12e-911cd9d06cee 

 
© sachyvyskov.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma