Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Návštěvnost

 

 Šachoví mistři světa řekli

  Alexandr Alexandrovič Aljechin:"

Pomocí šachů jsem si vypěstoval charakter, učí objektivitě, velikým mistrem se může člověk stát jedině tehdy, pozná-li své omyly, chyby a vady. Stejně tak je tomu i v životě.“
 

 

Play chess online
Počasí Vyškov - Slunečno.cz

Hledat

 

Šachové loučení s uplynulým rokem 2022

29. ročník Šachového loučení s uplynulým rokem se odehrál v pátek tradičně 30. prosince, den před koncem kalendářního roku . Po covidových opatřeních v minulých letech bylo těžké odhadnout počet účastníků turnaje, celkový počet 44 hráčů byl pro pořadatele velmi uspokojivý. Přihlášek  předem bylo pramálo, potěšil mejlík od Tomáše Klimeckého, že přijede na turnaj se 2 silnými hráči z ŠK Vinary, hráče s Elem 2453 jsme ještě na turnaji neměli. Až těsně před devátou hodinou se začala ke spokojenosti pořadatelů  startovní listina zaplňovat, Michal Sysel žádá mobilem o zařazení do turnaje od 2. kola.

Seznámit se s atmosférou šachového turnaje přišla nová  ředitelka MKS Vyškov Mgr. Viera Maňásková s manželem a synem, ti se dokonce do turnaje přihlásili. V průběhu turnaje nás také navštívil emeritní ředitel Mgr. Luboš Kadlec a stálý podporovatel šachových talentů MUDr. Jaroslav Dufek.

Předseda OŠS Vyškov Karel Hruška zahajuje turnaj a předává slovo hlavnímu rozhodčímu Janu Kotisovi, ke startovní listině zveřejněné na TV obrazovce nemá nikdo připomínku, můžeme začít. V 1. kole favorité bodují, v druhém kole náš bývalý hráč Honza Strelička obírá o bod domácího borce Honzu Čermáka, 10letý Marek Pukowietz z SK Vyškov remízuje se zkušeným, o 50 roků starším,  Vlastou Sedlářem z Bučovic, po 1. tahu plichtí sourozenecká dvojice Jana Mourycová vs. Jarek Hejný.   Ve 3. kole oddílový  souboj stálých účastníků Romana Závůrky s Mirou Tichým z Prostějova končí také dělením bodu, ale celý bod získává 12letý Honzík Kotisa v partii se svým bývalým trenérem Jendou Slepánkem. Ve 4. kole dvoulitry remízují na prvních 3 šachovnicích, v dalším kole se již po remízách vyškovských hráčů formuje čelo tabulky,  v 6. kole domácí nejlepší hráč Jirka Jireš úspěšně dělí bod s nasazenou jedničkou turnaje a jdeme do 7. kola, které určí dle propozic okresního přeborníka v rapid šachu.

K zisku titulu okresního přeborníka stačí Jiřímu Jirešovi 5,5/7 plichta s pozdějším vítězem turnaje , 2. místo obsazuje Jan Čermák 5,5/7, který jako jediný poraží nasazenou jedničku a na 3. místo se dotahuje výhrou Jaroslav Hejný 5/7, všichni jsou členy ŠO MKS Vyškov. Finanční ceny předal předseda OŠS Vyškov Karel Hruška - viz foto. 

Turnaj jde do závěrečných 2 kol, v 8. kole remízuje Honza Čermák s Jirkou Jirešem, jejich vzájemná plichta a nebodování Jarka Hejného s turnajovou jedničkou odsouvá domácí hráče z boje o přední příčky. Poslední 9. kolo znamenalo pro ně jen zisk půlky Jarka Hejného, na medailové pozice to tak domácím borcům nestačilo. Upozornil na sebe 14letý Patrik Pukowietz z SK Vyškov, který poslední 4 kola neprohrál a získal tak 2,5/4.

Výsledky turnaje známe obratem, hlavní rozhodčí Jan Kotisa - R2 řídil turnaj s přehledem, znale řešil vyskytlé nesrovnalosti, díky Honzo. Předseda OŠS Vyškov Karel Hruška při vyhlašování nejprve předává cenu přítomným hráčkám Janě Mourycové a Vitalině Slava, na řadě je pak ocenění 9 mládežníků nealko šampusem. Následovalo vyhlášení pořadí, vítězem se stal  Petr Matoušek 7/9 ze  Sokola Přemyslovice, 2. a 3. místo obsadili Mykhailo Kharchenko 7/9 a Timofey Bokhnak 6,5/9  z ŠK Vinary, vše je zadokumentováno níže na fotu, klikněte si.  Všichni hráči měli možnost výběru nejméně 2 cen  z bohaté sortimentní nabídky, nic nezůstalo.

Závěrečného posezení v nejlepší vyškovské restauraci Radegastovna se zúčastnilo po turnaji celkem 20 šachistů hrajících i nehrajících, byli jistě spokojeni, někteří až do pozdních hodin.

 

Výsledky turnaje

Fotogalerie od p. K. Hrušky 

9 mládežníků s předsedou OŠS Vyškov Karlem Hruškou.jpg
Společenský sál Besedního domu ve Vyškově byl zaplněn.jpg
Závěrečné posezení v Radegastovně obohatily 2 šachy.jpg
3 nejúspěšnější hráči zprava Petr Matoušek, Mykhailo Kharchenko, Timofey Bokhnak s Karlem Hruškou.jpg
Timofey Bokhnak - Roman Závůrka.jpg
Vitalinka Slava a Jana Mourycová převzaly sladké ocenění.jpg
Okresní přeborníci v rapidu zprava Jaroslav Hejný, Jiří Jireš, Jan Čermák a předseda OŠS Karel Hruška.jpg
Lenka Slepánková s Markétou Trněnou poskytovaly občerstvení s úsměvem.jpg
 
© sachyvyskov.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky