Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Návštěvnost

 

 Šachoví mistři světa řekli

  Alexandr Alexandrovič Aljechin:"

Pomocí šachů jsem si vypěstoval charakter, učí objektivitě, velikým mistrem se může člověk stát jedině tehdy, pozná-li své omyly, chyby a vady. Stejně tak je tomu i v životě.“
 

 

Play chess online
Počasí Vyškov - Slunečno.cz

Hledat

 

31. ročník šachového turnaje Jeseník OPEN 2021 startuje

1776V sobotu 21. srpna startuje již 31. ročník tradičního šachového turnaje v Jeseníku znovu za účasti početné vyškovské výpravy z obou vyškovských šachových oddílů. Zpravodajství z jednotlivých kol Vám budeme poskytovat vždy až druhý den dopoledne.

Průběžné výsledky JESENÍK A

Průběžné výsledky JESENÍK B

Online partie

 

Pátek 20.8.2021 - den O:

Je již zvykem dříve narozených účastníků oblíbeného  jesenického šachového turnaje přijet se ubytovat a hlavně  aklimatizovat o den dříve. Bývalý předseda ŠO MKS Vyškov Staňa Vémola přibírá jako prvního spolujezdce  Milana Tomka a pak spolu zajíždí objížďkou po dálnici do Švábenic pro Radomíra Zbořila. Na cestu máme příjemných 20°C, řada  omezení na dálnici nás nezdržuje, Olomouc bez zastavení projíždíme městem a tak máme brzy  pravidelnou "nekuřáckou zastávku"  u benzinky v Bludově. Pánové si dávají v přilehlé restauraci Šeráky, já dotankovávám plnou nádrž NATURALU 95 za 32,50 Kč/l. Na ubytování v penzionu Aldaron dojíždíme  v pohodě (při dalších 2 zastávkách v Lulči) před 1 hodinou odpolední. Paní domácí nás již čekala, máme stejný pokoj jako loni, dostali jsme dvoje 2 klíče, tak si vzal Milánek za úkol nechat vyrobit další. Vyrážíme na oběd do známé lidové restaurace Praděd, kde se k nám přidává Zdeněk Fabián, který přicestoval vlakem ze společné  dovolené s mladými na Pastvinách. Po konzumaci dobrého hospodského hovězího guláše zavlaženého Radegastem 12° nechává udělat Milánek klíče a zastavujeme se ve Mlýnici na  plzeňském Prazdroji, zvědaví co mají připraveno něco dobrého na grilu, přijdeme až příští pátek.

Po návratu do penzionu řešíme uspořádání postelí a vybavení pokoje, je nás o 1 více jako loni. Paní domácí donáší vybavení pro Zdeny Fabiana, který je nakonec umístěn do podpalubí ve 4. třídě. Po zaplacení pobytu se nám ale směje, cena odpovídá levné turistické ubytovně a proto si hned rezervuje stejné místo i v příštím roce! To se nelíbí spolubydlícím, buď se budeme střídat, nebo budeš chlapče tvrdě platit!!! Unavení hráči odpočívají u TV, jen doprovod jde ještě na 1 do naší nedaleké základny v Jesence.

1.kolo - sobota 21.8.2021:

V sobotu dopoledne přijíždí převážná část vyškovské výpravy a jejich zástupci jdou se do HM zaregistrovat. Vlasta Rozumek přijíždí vlakem v 12,58 hod., tak jej musel zaskočit Radek Zbořil. Neaktivní hráč Zdena Fabian ušetřil za ubytování, ale startovné na turnaji ho přišlo na 905,- Kč!!! Vliv Kojálu se projevil i v Jeseníku, raději doplatil 150,- Kč za zápočet na LOK, než by přidal stovku a byl tak aktivní pro nový ročník soutěže KP a OP. Milánek Tomek vyhodnotil na závěr, že za startovné si raději zakoupí 12 Prazdrojů a z turnaje se nechal  odhlásit. Dříve dopoledne vyráží rodinka Majetičova, zastavují se v Koutech na mistroství EU za Kristýnkou Dorazilovou a Radim tak doufá v její odpolední zisk  bodu v předposledním kole. Předseda SK Vyškov Karel Hruška přiváží syna Marka, Roberta Kudličku, Martina Kužílka a Jirky Trněného a najíždí tak na dálnici až u Litovle. Honza Kotisa veze syna také Honzíka a přibíra po cestě Lucku Hlaváčikovou. Adama dováží početná rodinka Ulrichova, která má cestu spojena s výšlapem na Křížový vrch. Prvního z rodiny Pukowietzových Patrika přiváží jeho táta.

Na jesenickém koupališti se nacházejí 2 osoby, šachisté Radek Zbořil a Karel Cyroň.

Slavnostní zahájení začalo kolem 15,00 hod., ředitel turnaje Bc. Pavel Koriťák přivítal všechny početné účastníky a předal hned slovo starostce města Jeseník Mgr. Bc. Zdeňce Blišťanové. Její srdečný pozdrav s náklonností k šachistům byl oceněn velkým potleskem přítomných, v informacích pak pokračoval hlavní rozhodčí Karel Volek a již se čekalo na los 1. kola. 2 vyškovští hráči hrají v turnaji  A  a v turnaji B nastoupilo do 1.kola 12 hráčů, maminka Mirka Pukowietzová se synem Markem se přidá do turnaje až 3. kolem v pondělí.

Dobrou hodinu vzdoroval Honza Kotisa st. Tereze Šulcové (1576) z ŠK Polabiny. Druhý končí také bez bodu předseda Karel Hruška,  měl za soupeře našeho známého Pavla Porče(1581) z ŠK Střelice.Vzápětí prohrává 10letá Lucka Hlaváčiková chválená soupeřem za předvedenou hru. První bod pro vvyškovskou výpravu získává Radek Zbořil, jeho 11letý soupeř mu daroval jednu figurku za druhou. Dlouho byl pak poklid, boje byly na šachovnici velmi zajímavé. Se 2 dvojpichy po chybě soupeřky Sáry Tschulíkové(1132) z ŠK Jeseník otáčí Zdena Fabian vývoj utkání a připisuje si na konto celý bod. Bez úsměvu přichází Radim Majetič se zprávou "výměnu pěšce jsem nemohl dokončit, protože bych dostal vidle". Zisk picha dovedl pak jeho soupeř Karel Záleský (2029) ze Slezanu Opava do vitězného konce. Nebodují postupně Jirka Trněný, Martin Kužílek a Patrik Pukowietz. Marek Hruška měl za soupeřku místní 10letou hráčku, bral nakonec celý bod. Dohrává také bez bodu  na 2. šachovnici Honzík Kotisa s nasazenou dvojkou turnaje, nejlepším místním hráčem Pavlem Kozákem (1907), partii si můžete přehrát na online. Sál pořádně prořídl, je po 19.00 hod. a z Vyškováků pokračuje tradičně s bílými figurami Vlasta Rozumek s Martinem Dvořákem (2163) z TJ Vlčnov, partie je též na online, a Robert Kudlička má černé s Michaelem Bausano (1776) z SK Slavia Orlová, oba dva končí bez bodu.

Večerní zjištění losu 2. kola posouvá Zdenu Fabiana na druhou šachovnici v béčku, tak se podívejte na její průběh na online!!! Zdena po včerejším večerním intenzivním tréninku v Jesence se soupeře nebojí a věří si v bodový zisk!

2. kolo - neděle 22.8.2021:

Na jesenickém koupališti se znovu nacházejí jen  2 osoby, šachisté Radek a Karel.

Soupeřka Jirky Trněného se do 1 hodiny nedostavuje do hrací místnosti a Jirka tak boduje do tabulky. První celý bod si připisuje po rychlé výhře mediální hvězda v kvízu šach-mat  Martin Kužílek, více než hodinu vydržel Honza Kotisa st. v partii  s Martinem Hamplem (1361) z Tatranu Litovel, bez potíží získává s neelistou bod Robi Kudlička, Karel Hruška přehlíží napadení svých figur a koncem 2. hodiny hry  neboduje. Honzík Kotisa se necítí ve vzniklé pozici dobře a raději bere nabídnutou dělbu bodů. Lucka Hlaváčiková sice bojuje jako lvice, ale náš  známý z KPDMD, hostující v SK Vyškov, Petr Novotný (1372) z OŠ SK Prostějov jí nedává šanci. Patrik Pukowietz také neboduje se silným soupeřem s Jaroslavem Filipíkem (1753) z TJ Uničov, měl ale lepší čas , digitálky na konci hry ukazovaly 1 hod. 25 min.!!! Zbylé partie mají sice vyšší level, ale i tam se dopouštějí hráči nepřesností a omylů. V jasně vyhrané pozici s bílými kameny má Marek Hruška převahu 3p+V proti V soupeře, pravidelného účastníka turnaje Karla Cyroně(1707) z ŠK Hošťálkovice, při blížící se první časové kontrole 40 tahů zpanikaří a raději bere nabídnutou půlku! Podobné problémy má Radek Zbořil, zbylý čas ho tlačí k rychlejší hře, přehlíží vidle a tak partie skončí v jeho neprospěch. V Jesence na partii dobře připravený Zdeněk Fabian hraje jak z partesu dámský gamgit s Markem Skočíkem(1903)  z TJ Sloup, získává v 36. tahu důležitého pěšce a soupeř mu raději nabízí remiz. Zdena opojen vidinou vítězství nabídku neslyší a hned vzápětí výhodu ztrácí, dokoce se pokouší o samomat útěkem krále na polovinu soupeře!!! Pozice se zásadně obrací, černé věže partii rychle rozhodují, můžete si ji  přehrát na online. Zbývající hrající hráči v áčku stále ve hře pokračují, Radim Majetič po ztrátě kvality získává pěšce, partie je tak stále hratelná, ale přichází další nepřesnost a jeho soupeř Petr Janouš (1988) z SK Slavie Liberec bere celý bod. Stejně dopadá i Vlasta Rozumek s Tomášem Zdražilem(2051) z Jezdců Jundrov, nepřesnost v zahájení se mu nedaří vykompenzovat aktivní hrou se zápletkami a v partii také neboduje.

3.kolo - pondělí 23.8.2021:

Jesenické koupaliště je uzavřeno.

Vyškovskou výpravu doplňuje na 16 hráčů maminka Miroslava Pukowietzová se synem Markem. První cenný bod na prvním velkém turnaji získává bojovnice z Medlovic, hráčka SK Vyškov, Lucia Hlavačiková s jesenickou nadějí Jakubem Wrožynou. Pravidelně druhý končí bez bodu Honza Kotisa s 11letým  talentem z Třince. Marek Pukowietz nestačí ve svém prvním kole na na dalšího 10letého talenta Otu Růžičku(1204) z Agentury 64 Grygov. Honzík Kotisa brzy končí výhrou v partii s místní hráčkou Michalou Gvizdovou(1140), Patrik Pukowietz pokračuje v rychlém tempu 1 min./tah a tak vzdává partii po vidlích na K+D! Nezvykle brzy končí v áčku výhrou Vlasta Rozumek v souboji s Tomášem Sklenářem(1858) z Tatranu Litovel, příprava na hráče se mu vyplatila. Ve druhé hodině hry remizuje Martin Kužílek s bílými figurami s Josefem  Skalkou(1597) z SK Boršice, zasloužená půlka. V dámském souboji místní Veroniky Ondráčkové vs. Mirka Pukowietzová bere nakonec celý bod hráčka s bílými kameny. Další probíhající partie jsou velmi zajímavé, Adam Ulrich má štěstí na kvalitní soupeře, tentokrát je to Jiří Molnár(1869) z ŠK Olomouc, kterému podléhá až  na konci třetí hodiny hry. Končí současně i Karel Hruška v souboji s 11letým Václavem Třasákem z ŠK Bohemia Pardubice, v remízové  dámské koncovce ustupuje nevhodně králem, soupeř si připravil mat 1. tahem, bílý sice dobírá předposledního pěšce, ale dostává mat! Jirka Trněný nestačí tentokrát na zkušenouTerezu Šulcovou(1576) z ŠK Polabiny. Marek Hruška s černými je spokojen s dělením bodu s Jiřím Snopkem (1686) z Ostravy. S dosaženou remízou přichází  s úsměvem Radim Majetič, po klasickém nepřesném 15. tahu to s ním moc dobře nevypadá, kurz je příznivý pro soupeře Cyrila Papána(1889) z TJ Nový Jičín. Zbývající 3 partie mají zajímavý průběh, 12letý Novotný Petr(1372) z OŠ SK Prostějov je ve Vyškově známý svým hostováním v SK Vyškov  na 1. šachovnici v KPDM, v partii se Zdenou Fabianem má bílé, získává převahu a následně i figuru. Ale je to turista, po každém tahu odbíhá a dostává se tak do časové tísně. Chybí mu ještě 4 tahy do časové kontroly, hraje na 30 vt. a přehlíží nastražený 1tahový mat! Výkon soupeře ho dokonce dovedl až k pláči a to se talentům nedělá! Tradičně dělá chybu na počátku časové tísně Radek Zbořil s 10letou šachovou nadějí Matějem Mydlářem(1242) ze Šachů Krnov, ale přesto partii vyhrává. Poslední z našich hráčů skončil jako i poslední v hracím sálu Robert Kudlička v partii s Miroslavem Holatou(1725) z TJ Jiskry Havlíčkův Brod. Robert s černými nabízel několikrát remíz, ale soupeř mu nato odpověděl ...já si chci zahrát, ať partie dopadne výhrou, prohrou nebo skutečně remízou.. Tak si opravdu 5 hodin zahráli s  konečným verdiktem na dělení bodu.

4.kolo - úterý 24.8.2021:

Studené ráno doprovází vytrvalý déšť, jdeme s deštníky drobně nakoupit a poobědvat do jídelny v Pradědu. Odpoledne již neprší, ale venkovní teplota 12°C v HM poznat není. Rychlík Patrik Pukowietz závodí se svým soupeřem místním hráčem Thomasem Ernestem Janglem kdo bude rychlejší, vítězí Patrik v 18. tahu  časem 1 hod. 35 min.! Nominaci na cenu fair play si zaslouží z praxe znalá dětská lékařka  Miroslava Pukowietzová v partii s vycházející šachovou hvězdou 7letým Petrem Boleslavem z 1. Novoborského ŠK. Ve  vyhrané koncovce  partie začal soupeř natahovat moldánky a tak mu velmi přišla vhod nabídka remízy, to se dětská očka  rozzářila! Celý bod si připisuje do tabulky Honza Kotisa st., když se jeho soupeř nedostavil do 1 hod. k utkání. Při odevzdání partiáře se přichází na chybu v rozpisu kola a Honza hraje novou partii s výhrou  s místním mládežníkem Jakubem Wrožynou. Adam Ulrich má konečně výkonnostně rovnocennou soupeřku Michalu Gvizdovou(1140), v partii  si postupně vytvořil postavení s aktivními figurami vedoucí k výhře, pochvala! Honzík Kotisa nestačí na zkušeného Petra Hřebíčka(1806) z ŠK Bohnice, ještě si pořádně nesedl Marek Pukowietz a již ztrácí materiál i hru s Lucií Kvapilovou(12000) z Prostějova. V dalším odílovém derby hraje znovu Lucia Hlaváčiková  s Jirkou Trněným, marně bojuje až do matu. Karel Hruška si tentokrát dává pozor a partii dotáhne do vítězného konce  s 10letou jesenickou Eliškou Pluháčkovou. další dobou  půlku připisuje Marek Hruška s Michaelem Bausano(1776) z SK Slavia Orlová. Do velké rošády přispěli svou nulou Radek Zbořil s vlastním komentářem...přejel mě jak vlak..., Zdena Fabian...ani jsem si neškrtl... a Radim Majetič ...zdechl jsem...! Zisk celého bodu všichni očekávali v partii Martina Kužílka vs. Zdeněk Rychlík(1727) z Rychvaldského spolku šachového 1945. Martin měl černé kameny a měl dostatek času ve vyhrané střední hře se 2 zdravými pěšci navíc. Jeho soupeř, několika násobný vítěz B turnaje, již mu chtěl dle jeho slov  nabídnout remíz, ale ještě zkusil zápletku. Martin nereaguje správně, ztrácí věžku a nestačí dotáhnout pěšce do dámy. Získané zkušenosti se mu budou určitě hodit, pochvala za předvedenou hru, jak je někdy těžké vyhranou pozici vyhrát!! Vlasta Rozumek nebyl také spokojen s průběhem hry, 19letá Polka Skiba Aleksandra(1905) nepřipouští žádné komplikace a v zápase boduje.

 

5. kolo - středa 25.8.2021:

Odpoledne byl v Jeseníku krásný slunečný teplý den, pravé "šachové" počasí.

První dohrává Honza Kotisa se sličnou místní hráčkou Gabrielou Morongovou, věnoval se málo hře. Následuje ho Karel Hruška, s třineckým talentem 11letým Dominikem Rotterem také neboduje. Los určuje  Lucce  Hlaváčikové dalšího oddílového hráče, tentokrát Patrika Pukowietze. Ten po zisku figur lehce vítězí. Brácha Marek i maminka Mirka  přehrávají místní šachové naděje, takže rodinka Pukowietzových zapisuje do tabulky 100% zisk = 3 body!!  Ve 3. hodině hry dochází k dělbě bodů mezi Miroslavem Čecháčkem(1580) ŠK Řetězárna a přehraným  Robišem Kudličkou, ten byl v minulých 2 kolech poslední v sále. Adam Ulrich s pěšcem méně v koncovce podléhá Vojtěchu Boffovi((1380) TŽ Třinec. Přidělený čas ke hře plně využívá Marek Hruška proti zkušenému  Lubomíru Vaculíkovi(1807) z Šachů Hošťálková, není mu to ale nic platné, neboduje. Poctivě sedí za šachovnicí a věnuje se hře Martin Kužílek, vyplácí se mu to v utkání s Janem Andrejem Boháčkem(1457) z ŠK Zlín - Malenovic. S dělbou bodu je spokojen Honzík Kotisa vs. Martin Hampl(1361) z Tatranu Litovel. Po zahájení se ocitá v horší pozici Jirka Trněný v partii s naším známým orlíkem Pavlem Porčem(1581) z ŠK Střelice. Nepozornost stojí ale Pavlíka v nasazené křížové vazbě  figuru a Jirka má po dalších 2 tazích celý bod! Zdena Fabian je spokojený s půlkou v partii s  Miroslavem Bučkem(1422) z Orla Ořechov, diskutuje se o tom i na základně v Jesence. Radek Zbořil hraje v zahájení opatrně, vidí hrozby, které tam nejsou, korepondenční partie nepomáhají, soupeř Patrik Zámarský z Krnova lehce vítězí.
Ve střelcové koncovce na 30 vt. dohrává jako předposlední v sále  Vlasta Rozumek s Janem Kolářem(1913) z ŠK Mohelnice. Po 4,5 hodině hry získává pěšce, šance na jeho uplantnění je ale ponechat si dámy, Vlasta jde přímo do střelcové koncovky, kde se ukazuje, že černý Kolář pozici udrží. Partie končí po 5 hod. a 5 minutách remízou.
Trenér Radim Majetič měl volno, byl se podívat na své svěřence v HM, spokojený jako vždy moc nebyl. Neočekávaná návštěva našeho bývalého hráče Miry Tichého z Prostějova nás mile překvapila a tak jsme se ještě bez Vlasty přesunuli i s Radimem na naši základnu v Jesence. Při nejlepším plzeňském Prazdroji v Jeseníku bylo o čem povídat až do pozdních hodin, jen jsme byli (šachisté) opětovně vyháněni od stolu. Po informaci, že Vlasta remizoval, místní sázková kancelář tipovala v zítřejším 6. kole souboj 2 vyškovských hráčů Radima s Vlastou v áčku a tip byl v zápětí potvrzen!

6. kolo - čtvrtek 26.8.2021:

V poledne přijíždí za námi do Jeseníku manželé Čermákovi, jsou ubytováni v hotelu Slovan. S Milánkem nás odpoledne berou  do hrací místnosti, kde Tomáš, vítěz turnaje B v roce 2005, se zdraví s řadou starých známých i s ředitelem turnaje Pavlem Koriťákem. S vypůjčenými digitálkami si konečně Tomáš dosytosti zablicá s Milánkem.

Po včerejších bodových hodech přichází půst, jako první daruje  bod Honza Kotisa jesenickému hráči Danielu Vaníčkovi(1096), vzápětí nechává stát napadenou dámu Marek Pukowietz Ladislavu Poláchovi(1115) z ŠK Velké Losiny. Svou hrubku komentuje slovy ...to mě trenér Majetič zabije!...Úspěšnou miniaturku v 17. tahu předvádí náš, podle jeho očekávání úspěšný odrostlý  talent, Zdena Fabian s 16letým Petrem Čechem (1304) ze Šachů Krnov. První půlku v kole přijímá na konci druhé hodiny hry Karel Hruška od Milana Fibicha(1293)  z ŠK Velké Losiny. Oblíbený soupeř vyškovských šachistů Pavel Porč(1581) z ŠK Střelice tentokrát nedovolí bodovat Patriku Pukowietzovi, ten pak přihlíží marnému snažení maminky Mirky Pukowietzové se zkušeným 78letým Václavem Milfortem(1362) z ŠK 1921 Zábřeh. Lucka Hlavačiková s černými bojuje dlouho, ale bez úspěchu s 73letým jesenickým hráčem Janem Bartusikem, věkový rozdíl byl mezi mimi 60 let!! Jirka Trněný dělá na začátku 3. hoiny hry chybu a partii ztrácí s nasazenou 28 Rostislavem Gajdou(1692) z ŠK Slavoj Poruba. Druhý celý bod do tabulky přidává Honzík Kotisa s Ladislavem Poláchem(1557) také z Velkých Losin. Adam Ulrich ztrácí pěšce, který po dalších výměnách zůstává soupeři Janu Andreji Boháčkovi(1457) z ŠK Zlín-Malenovice až do vyhrané koncovky. Také Martin Kužílek nestačí na více zkušeného Jana Repáka(1661) z TJ Ostrava. Konečně celý bod získává Marek Hruška, 10letý Oto Růžička (1204) z Agentury Grygov 64 kladl dlouho odpor. Ošlehaný šachovými větry za dlouhé působení v jesenických turnajích  Stanislav Novotný(1631) ze Šachového spolku Polanka přehrává postupně našeho posledního hrajícího hráče v béčku Roberta Kudličku, ten se svým výkonem moc spokojen není.
Ve skupině A, los 6. kola svedl naše 2 zástupce Radima Majetiče a Vlasty Rozumka k oddílovému derby. Hrála se Bogoljubova indická a pozice po zahájení byla vyrovnaná. Po šachu černé dámy Radim trošku nepřesně nepředstavil pěšce f3, ale uhnul králem na g1 a dal Vlastovi minimální, ale nepříjemnou výhodu ve zdvojení věží a trvalého ovládnutí d sloupce. A s tímto handicapem se bílý nevyrovnal až do konce partie a ve 42. tahu po svém tahu Vxc5 ani nečekal na odpověď a partii vzdal (viz diagram).

Majetič 

  42. Vxc5   0 - 1
Rozumek


Po 2 třetínách turnaje je pořadí v čele vyškovských hráčů:

1. - 38.(58) Hruška Marek 3,5 b.

2. - 49.(37) Fabian Zdeněk 3,5 b.

3. - 60.(53) Radomír Zbořil 3 b.

7. kolo - pátek 27.8.2021:

V 16 tazích za 15 min. vítězí Marek Pukowietz nad 8letým jesenickým hráčem Jakubem Wrožynou(1000), vzápětí se přidává brácha Patrik, ten v 15 tazích za 18 min. poráží Ladislava Polácha (1557) z Velkých Losin. Za necelou hodinu, sice po svém nejlepším výkonu, bohužel neboduje Honza Kotisa s místní hráčkou Natálií Morongovou(1067). V dívčím souboji Lucky Hlaváčikové s Beátou Burešovou z ŠK Jeseník se dostává partie do koncovky K+V vs. K+V, jasná remíza. Lucka nabízí několikrát remiz, soupeřka ji ale odmítá a tak hrají dále. Od posledního braní černého pěšce počty tahů rychle narůstají a blíží se již k remízové 50. To ovšem Lucka nezná, jak se má při takové vzniklé situaci zachovat. Holky v podstatě blicají, stále zapisují a najednou je Lucka bez věže a partii prohrává!!! Předseda oddílu Karel Hruška má v plánu překonat časový rekord Roberta hraní partie v oddílovém derby s Adamem Ulrichem. Libuje si, že stojí vyrovnaně, ale najednou přichází s úsměvem....zase jsem přehlédl kombinaci se ztrátou figury, Adam hrál opravdu dobře...  Mirka Pukowietzová po včerejším intenzivním tréninku koncovek předvádí svůj největší šachový výkon s s Markétou Belatkovou(1000) z ŠK Světlá n.S. Až ve 4. hodině hry při vzdání soupeřky vítězí po 75 tazích , to chce bodový zisk potvrdit i v dalších kolech! Náš šachový talent Honzík Kotisa  stojí velmi dobře po 3 hod. hry se zkušeným Jiřím Molnárem(1869) z ŠK Olomouc, přichází opomenutá ztráta kvality a partie brzy končí, škoda. Radek Zbořil si tentokrát dává pozor a bez potíží poráží Vojtěcha Boffa(1380) z TŽ Třinec. 12letá Amálie Zádrapová(1487) z ŠK Vsetín přehrává nepozorného Jirku Trněného, měl se více věnovat šachové hře. Martin Kužílek v pohodě půlí s Pavlem Stehlíkem(1497) z ŠK Bohemia Pardubice. Spokojený je také s dělením bodu Zdeněk Fabian hrající s černými figurami s Patrikem Zámarským(1350) ze Šachů Krnov. Robert Kudlička podléhá zkušenějšímu Miroslavu Janečkovi(1751) ze Slezanu Opava. V páté hodině hry pokračují ještě 3 partie našich hráčů, nejdříve končí Radim Majetič s Romanem Gawlasem(2033)  z Tatranu Litovel. Roman vyrůstal v šachovém oddílu Řetězárna Česká Ves pod vedením Édy Tilla, přichází k partii o 20 minut pozdě, časový handicap srovnává a Radima v klidu přehrává. Vlasta Rozumek hraje posledních 10 tahů na 30 vt. s Josefem Škovroněm(1852)z TJ Zlaté Hory. Vlastovi  v komplikované pozici se soupeřovým postoupivším pěšcem padá 3 tahy před časovou kontrolou praporek a partii tak končí. Důležitou pěknou výhru získává Marek Hruška s černými  v souboji se zkušeným  61letým Miroslavem Holatou(1725) z TJ Jiskra Havlíčkův Brod, nejhodnotější vyškovská partie kola.    

8. kolo - 28.8.2021:

V rychlé hře pokračuje Patrik Pukowietz se Zbyňkem Vrbou(1462) z ŠK Bruntál, zkušený borec ho postupně přehrává. Druhý končí spokojený Karel Hruška partii matem v 52. tahu s jesenickým snažícím se talentem 9letým Janem Bartusikem. V derby poráží Honza Kotisa  Lucku Hlavačikovou za 1,5 hod. vv 65 tazích. V remízové koncovce K+V+p vs. K+V Lucka nezná správný postup svého krále, zbytečně šachuje a sama sebe poráží, škoda, další ztracená půlka pro neznalost. Martin Kužílek s černými má záhy velkou materiální převahu vedoucí k výhře s dalším jesenickým talentem Danielem Ondráčkem. Nezvykle brzy končí dělením bodu  v A turnaji souboj  Radima Majetiče  s Tomášem Sklenářem(1858) z Tatranu Litovel.  Mirka Pukowietzová zapomíná svoji dámu na h sloupci a ta se stává kořistí útočné věžky soupeře. Nejlepší svůj výkon na turnaji  předvádí Marek Pukowietz s místním seniorem Janem Bartusikem, dostal pochvalu od soupeře a jistě bude i od trenéra Radima za pomalou hru vedoucí k výhře. Adam Ulrich ztrácí  brzy středového pěšce s 11letým  Dominikem Rotterem(1188) z TŽ Třinec. Soupeř převahy využívá, pěšcem postupuje, Adam ho neblokuje a brzy partii prohrává. Jirka Trněný hraje se Stanislavem Novotným(1631)z ŠK Polanka, tomu se v turnaji letos nedaří, tak si konečně polepší, Jirka na zkušeného letitého účastníka nestačí. Honzík Kotisa po předešlých náročných zápasech nenachází formu a po matném výkonu neboduje s Gabrielou Morongovou(1161) z ŠK Jeseník. Stejně se nedaří i Vlastíkovi Rozumkovi v partii s 15letou Adélou Třasákovou (1869) z ŠK Polabiny... nic nevychází, vše je nějak špatně...komentuje Vlasta průběh partie. Na konci 3. hodiny prohrává i Marek Hruška s Vítězslavem  Daříčkem(180) ze Šachů Krnov. Zdena Fabian má za soupeřku talentovanou po mámě 13letou  Janu Sikorovou(1263) z TŽ Třinec, s pěšcem méně se mu nakonec daří uhrát remíz, dobrá půlka. Ve 4. hodině hry hrají už jen 2 vyškováci, mladý Robi Kudlička má remízovou pozici s 13letým místním talentem Danielem Tschulíkem. Robert nabízí několikrát remiz, soupeř nepřijímá a zkouší nemožné, Robi se správně brání, stále hrozí soupeři matem na slabé poslední řadě  a při nestejných střelcích končí partie plichtou. Soupeř hrál celou 63 tahovou  partii s tempem 30vt./tah, spotřeboval 3 min. základního času! Poslední partii vyškováků dohrává Radek Zbořil s Petrem Hřebíčkem(1806) z ŠK Bohnice. Partie má v královském gambitu divoký průběh, nejprve Radek ztrácí dámu, ale soupeř mu ji v zápětí také odevzdává. Blíží se časová tíseň , při vyrovnaném materiálu nevidí braní jezdce bez náhrady vedoucí k výhře a po dalším již klidném průběhu dávají soupeři partii za remíz. Po 8. kole je pořadí hráčů Zdena Fabian, Marek Hruška a Radek Zbořil 4,5 bodu, bramboru má zatím Martin Kužílek 4 b. V 9. kole rozhodne derby Zbořil-Fabian!!!   

9. kolo - neděle 29.8.2021:

V posledním kole turnaje bývá hodně remíz, to se potvrdilo i tentokrát, z vyškovských hráčů remízovali oba naši zástupci v áčku Vlasta Rozumek i Radim Majetič a  v béčku si připsalo půlku dalších 5 hráčů: Marek Hruška, Radek Zbořil v partii se Zdenou Fabianem, Jirka Trněný a Honza Kotisa, celý bod za výhru získali Honzík Kotisa, Robert Kudlička, Marek Pukowietz, Karel Hruška, Adam Ulrich a Lucka Hlaváčiková za lichý počet hráčů. Žádný bod nepřipsali Patrik Pukowietz, Mirka Pukowietzová a Martin Kužílek. Nejhodnotější výkon znovu podal Marek Pukowietz, když zvítězil nad Milanem Fibichem(1297) z ŠK Velké Losiny.  

Na závěrčný ceremoniál si počkala hráčka SK Miroslava Pukowietzová, která převzala z rukou ředitele turnaje Pavla Koriťáka pohár za fair play.

Pořadí vyškovských hráčů po 9. kole:                                                                                                                                                                                                                                    

Turnaj A: 1. 62 (44) Rozumek Vlastimil  3 b., 2. 70 (66) Majetič Radim 2,5 b.

Turnaj B: 1. 41 (58) Hruška Marek 5b., 2. 42 (53) Zbořil Radomír 5b., 3. 47. (37) Fabian Zdeněk 5b., 4. 81 (85) Kužílek Martin  4b., 5. 86 (65) Kotisa jan ml. 4 b., 6. 87 (82) Kudlička Robert 4 b., 7. 94 (118) Pukowietz Marek 4 b., 8. 96 (90) Trněný Jiří 3,5 b., 9. 104 (114) Ulrich Adam 3,5 b., 10. 108 (116) Hruška Karel 3,5 b., 11. 114 (100) Pukowietz Patrik  3 b., 12. 123 (119) Kotisa Jam st. 2,5 b., 13. 124 (113) Pukowietzová Miroslava  2,5 b., 14. 132 (117) Hlavačiková Lucia 2b.

 

Fotogalerie (Karel Hruška)

Fotogalerie (Stanislav Vémola)

Soubory ke stažení

Jesenik 21.-29. 8. 2021.pdf
 
© sachyvyskov.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky