Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Návštěvnost

 

 Šachoví mistři světa řekli

  Alexandr Alexandrovič Aljechin:"

Pomocí šachů jsem si vypěstoval charakter, učí objektivitě, velikým mistrem se může člověk stát jedině tehdy, pozná-li své omyly, chyby a vady. Stejně tak je tomu i v životě.“
 

 

Play chess online
Počasí Vyškov - Slunečno.cz

Hledat

 

19. ročník Malina 2021

Rok odložený 19. pobyt vyškovských šachistů na táborové základně Malina v Ruprechtově se uskutečnil v 1. říjnovém víkendu 1.-3.10.2021 za příjemného počasí babího léta.

Náklady na pobyt neustále rostou, tak jsme byli rádi, že se do financování zapojili sponzoři - oslavenci Tomáš Čermák (75 loni), Jirka Moučka (70) a Radek Zbořil (70). Velmi důležité bylo zajištění teplé celodenní  stravy nám osvědčenou kuchařkou paní Markétou Trněnou, ta nám servírovala jednu dobrotu za druhou. V současné covidové době bylo velmi těžké odhadnout počet účastníků v jednotivých dnech víkendu a s tím související ubytování a množství nákupu surovin pro uvaření jídla. Hlavní sponzor Tomáš Čemák pozval také své spolupracovníky z bývalého  Okresního kulturního střediska ve Vyškově, počet zúčastněných a ubytovaných se dal vzhledem k datu narození jen předpokládat. Byla jim proto vyčleněna chatka A pro muže a chatka B pro ženy, posezení měli zajištěno v samostatné budově klubovny. V pátek  1. října přijelo jen 10 (4M+6Ž) z pozvaných spolupracovníků z bývalé OKS Vyškov, na ubytování jen na 1 noc zůstali 1 muž a 2 ženy.     

První na Malině se objevili svými auty zásobovači Staňa V. a Milánek T. zajišťující pitný režim, přidává se brzy  kuchařka paní Markéta Trněná následovaná samostatným autem se syny Jirkou a Honzíkem. Nebývale velký počet 19 účastníků byl v první den pobytu v pátek  1. října. Kluci táborníci  založili oheň na tábořišti k opékání špekáčků, které probíhalo průběžně až  do prvních hodin sobotního dne. Po 17,00 hodině přijíždí  postupně auty účastníci pobytu, na parkovišti bylo celkem 16 aut! Početnou výpravu dovezl Karel  Hruška, dorostenci dostali samostatný pokoj, což přijali s velkou radostí. Po příjezdu manželů Kocmanových se Blanka hned zapojuje do práce v kuchyni a Ríša představuje své vzorky z roku 2018! Nakladatelství CERM křtilo v Brně novou knihu, takže manželé Čermákovi se dostavují později. Sestava z Jeseníku se doplňuje o Radka se Zdeňkem, chyběl jen Vlasta bez jakékoliv informace. Trenér Radim dováží vyškovskou šachovou naději Adama Ulricha a hned s přítomnými hrají partie s komentářem zaujatého trenéra. Radek Jedlička sice ani jeden den na TZ Malina  nespí, po příjezdu se zapojuje aktivně do šachové hry. Úroveň partií zvedá po dojezdu Aleš Martinovič, předem se ale ubytovává ve studeném odchovu v dvoulůžkáči pro dřevorubce na chatě D. Počty zúčastněných navyšuje  Fana Kejík a překvapuje  svým pobytem až do neděle, je mu raději přidělen samostatný pokoj, taky pracuje na noční směny v lese. Svou výkonnost potvrzuje Fana  v jednotlivých partiích královské hry převážně s tempem 3min.+2vt., které hraje úspěšně na Lichessu. Náš bývalý hráč 92letý pan Miroslav Jandl se musel ze zdravotních důvodů z jeho pravidelné účasti na TZ Malina omluvit, pověřil mě, abych pro oslavence Tomáše Čermáka zakoupil a předal kytici s blahopřáním. Po podávaném grilovaném kuřeti k večeři pokračuje průběžně opékání špekáčků na vyhrazeném ohništi, na stoly nám neúnavná paní Markéta servíruje s úsměvem a pobídkou  další dobrůtky. Vše je od počátku doplňováno zlatavým mokem značky Pilsner Urquell a Zubr Grand, k dispozici je též nealko retro Kofola 1960. Společenská zábava pak pokračuje  ještě další 3 hodiny sobotního dne. 

V sobotu nás vítájí znovu sluneční paprsky ve studeném ránu, tak někteří z vyhřátých chatek a pokojů raději nevylézají. Jídelna je uzamčena, nacházím klíč na chatě a tak se mohou trousící se účastníci pobytu  bohatě nasnídat. Pokračujeme v naší královské hře a volné zábavě, paní Petra Čermáková odchází sama na svou oblíbenou vycházkovou trasu. Radek Zbořil se vybavuje košíkem a kuchyňským nožem a vyráží do okolního lesa na sběr hub, donesl opravdu houby, jen staré kloboučky václavek. Další se jdou jalespoň  do lesa vyvětrat, přijíždí mladý Ríša Kocman s přítelkyní a vypravují se také na výlet k nedalekému památnému místu U 3 smrků, škoda jen, že již 2 z nich jsou zcela suché - viz foto. Znovu přijíždí Radek Jedlička a dopoledne doráží autobusem Jirka Jakubčík, konečně jsou protestanti z Kojálu v plném počtu až na nemocného Péťu Kačálku. Dále plní avizovaný polední příjezd kapitán áčka, novopečený manžel Jarek Hejný, ten přidává na stůl bohatou studenou mísu, to se budeme mít! S Karlem Hruškou odjíždí někteří dorostenci na jejich další akci. Po telefonické dohodě dovážím z Pomeranche našeho šachového přítele Luboše Ševčíka z Lipovce a hned je co ochutnávat! Objevuje se po obědě Robi Kudlička st. a hraje jen do večera, dojíždí také Vláďa Slavík a je s námi až do konce pobytu, oba dva jsou dobří blicaři, což dokazují za šachovnicí. Odpoledne přijíždí znovu Radim Majetič s celou rodinkou a hned je mezi námi živo. Objevuje se pak mezi námi poslední oslavenec Jirka Moučka a dává do placu to nejlepší ze švestek. Šachy hrát v covidové době nezapomněl, což dokazuje svým soupeřům. Neočekáván nás navštěvuje Radek Zabloudil a má si při hře se soupeři co povídat. Na tábořišti se oživuje oheň hned odpoledne a pokračuje tak opekání špekáčků. V pozdním odpoledni nás přišli pozdravit Slepánci, nemají kde zaparkovat! Tatík hned blicá s oslavencem Jirkou, paní Lenka se baví se známými šachisty a Radka postupně ochutnává všechny zpracované dary přírody. Probírá se současná covidová situace a její vliv na šachové soutěže, kapitán Jarek nás seznamuje s neúplnou sestavou k utkání 1. kola KPI již za týden ve Veselí. Další kapitán Radim má zase jiné problémy, koho do sestavy za 14 dnů k úvodnímu utkání  KPII ve Sloupu nepozve! Dojde i na OP družstev Vyškov, SK Vyškov postaví z mládežníků 3 družstva MKS asi také 2 družstva, jedno družstvo z řad dorostenců a další družstvo ze seniorů. Kapitán dorostenců znám není, seniory povede do boje nový kapitán Jenda Slepánek a hned získavá do družstva velké posily z nezapojených seniorů. Unavení končíme před půlnocí, tentokrát zamykám sám.

Nedělní ráno je po snídani určeno k vyklizení ubikací a úklidu jídelny, všichni přítomní se zapojili, díky za pomoc. Napočítávám 10 zbývajících aut, postupně účastníci odjíždějí, nakládáme s Milánkem sudy s výčepním zařízením, paní Markéta se syny úklízí kuchyni se sklady a nakonec těsně před 13. hodinou předáváme areál správci. Spokojeni s dalším úspěšným pobytem na TZ Malina  odjíždíme domů směr Vyškov a Chválkovice n.H.  Celkem "prošlo" Malinou 35 účastníků a také 10 bývalých spolupracovníků hlavního sponzora akce Tomáše Čermáka z OKS Vyškov.  Uskuteční se   20. pokračování pobytu na TZ Malina?!   

Fotogalerie

 
© sachyvyskov.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky