Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Návštěvnost

 

 Šachoví mistři světa řekli

  Alexandr Alexandrovič Aljechin:"

Pomocí šachů jsem si vypěstoval charakter, učí objektivitě, velikým mistrem se může člověk stát jedině tehdy, pozná-li své omyly, chyby a vady. Stejně tak je tomu i v životě.“
 

 

Play chess online
Počasí Vyškov - Slunečno.cz

Hledat

 

Trénink s GM Robertem Cvekem


Před chvílí skončil trénink s velmistrem Robertem Cvekem v Besedním domě. Od 10,45 jsem s Jirkou Jirešem měl možnost s GM Robertem analyzovat naše partie, které jsme odehráli v létě. Hlavně rozhodující okamžiky v partií a volby plánu. Tady jsme potom partie s velmistrem rozehrávali a snažili se prosadit vlastním myšlením a realizací, to vše na časovou kontrolou 10 min plus 5 vteřin/tah. Mohu doporučit, snažíte se makat, vybrat dobrý plán, do toho propočet variant a proti vám hráč 2500+ :-)  Většina pozic skončila zjištěním, že GM dokázal ze svých figur vymačkat vždy větší účinnost a souhru a my se cítili jako v objetí anakondy, která pomalu mačká naše kosti až k udušení. Ale bez nějaké iluze. I některé naše "samozřejmé" tahy v ranném zahájení vyvolaly u GM jemně pozdvižené obočí a jemný komentář, že to taky není úplně přesné a hlavně vysvětlení proč. Probralo se toho hodně, ze všeho krystalizoval důraz na souhru a efektivitu figur a kde na šachovnici v dané pozici hrát a jak. 

Co jsem popsal výše, a to je důležité, nebylo deprimujicí, ale inspirativní v tom, že i my (po čase) na některé věci přišli a nějaký drobek sezobli. Ale to už na šachovnici byla další z pozice a další propočty a tím byla zaručena potřebná intenzita, která je dobrou cestou k všeobecné odolnosti a vytrvalosti. Díky pane trenére! Příště jdeme do toho zase. 

V 16,30 nás střídá mládež, která absolvuje řešitelský test pozic. Diagramy jsou uveřeejněny níže a můžete si je zkusit sami vyřešit. 
Poté velmistr pokračuje s mladíky v tréninkovém programu a při řešení pozic důrazně připomíná preciznost a zodpovědnost při propočtu a rozhodování. V těchto momentech, jako bych slyšel Ing. Horu, který byl v těchto situacích přísný a nekompromisní, vyžadoval sebekázeň a srandy šly stranou. Vzpomněl jsem si a řekl jsem si, to je ono! (Několikrát jsem pana Horu slyšel říci na adresu neukázněného: "Mladej, když tě to nebaví, tak se seber a běž domů" a mezitím si významně poodkašlal.
Trénink dospěl do svého konce, mladežníci dokonce převzali za své výsledky malé odměny a pomalu jsme se rozloučili po úspěšném pátečním tréninku. Tož příště zase na shledanou.

A nyní slíbené diagramy. Řešení nejsou  těžká. Vzorně spolupracující figury vítězné strany se krásně doplňují a vytvoří krásný  matový obrazec v konečné pozici. Zkuste si je vyřešit. Na všech 6 diagramů nebudete potřebovat více jak 2 minuty, pokud budete řešit déle, nic se neděje. A pokud některý diagram nevyřešíte, nevadí (jen byste asi měli k podobnému řešení pozic přistoupit častěji).

 

Diagram 1                                               Bílý na tahu

 

Diagram 2                                               Bílý na tahu



    Diagram 3                                             Bílý na tahu


Diagram 4                                              Černý na tahu


Diagram 5                                               Černý na tahu                              


Diagram 6                                                 Bílý na tahu


Řešení zde.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

* Jméno:Email:
Text komentáře:
Ochrana proti SPAMu:Napište do políčka výsledek:
 
 Emailová adresa nebude zveřejněna. HTML kód není akceptován, odkazy nejsou aktivní!
 TIP: Reagujte na komentáře kliknutím na jejích pořadové číslo "př.[41]"
 
© sachyvyskov.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky