Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Návštěvnost

 

 Šachoví mistři světa řekli

  Alexandr Alexandrovič Aljechin:"

Pomocí šachů jsem si vypěstoval charakter, učí objektivitě, velikým mistrem se může člověk stát jedině tehdy, pozná-li své omyly, chyby a vady. Stejně tak je tomu i v životě.“
 

 

Play chess online
Počasí Vyškov - Slunečno.cz

Hledat

 

Mistrovství Moravy a Slezska mládeže očima trenéra

 Ve dnech 31.10.-5.11. se konalo Mistrovství Moravy a Slezska mládeže do 16 let. Bojů se zúčastnili i hráči klubu Šachy Vyškov, které nyní trénuji, nebo jsem trénoval dříve.

Jako první zmíním hráče z našeho okresu, které netrénuji a proto jsem je podrobněji nesledoval.

V kategorii U10 nastoupila jako jediná z našeho okresu Šarlota Stará (Šachy Brankovice). Šarlotka má pouhých 5 let a tak bojovala s až o 4 roky staršími soupeři. Nakonec uhrála krásné 3 body z 9. Vždy když jsem ji potkal usmívala se a bylo na ní vidět, že si turnaj opravdu užívá. V této kategorii hraly i další hráčky, které sice nejsou z našeho okresu, ale doprovod z Vyškova měly sebou. Soňa Mourycová 3/9 (44. místo) a Iva Mourycová 2/9 (49.místo), (obě Gambit Jihlava) hrály pod dohledem tatínka Tomáše a dedečka Jaroslava Hejného st..  

V kategorii U14 hrál Honza Kotisa (Šachy Vyškov), celkově uhrál 6 z 9 (výkon 1433), skončil na 13. místě celkově a 10. mezi chlapci. Partie jsem příliš nesledoval, proto si nedovolím hodnotit jeho výkon a přenechám to povolanějším.

Z naší vyškovské výpravy, bydlící společně na nedaleké chatě od HM, hrálo celkově 8 hráčů. Přičemž norma u všech byla minimálně 3 body (na Kristýnu jsem byl přísnější). Všichni hráči tuto bodovou normu sice splnili, ale musím říct, že u některých jsem byl spokojenější než u jiných.

Kategorie U12

V kategorii U12 hráli bratři Mirek a Honza Snopkovi a s nimi Vitalina Slava. Celý turnaj hráli na dohled od sebe a i spolu (oba bratři se utkali s Vitalinou). A stejně tak skončili i v konečném pořadí, když obsadili 38.-40. místo (kluci jsou holt dvojčata a tak musí končit vždy vedle sebe).

Nejlépe dopadla Vitalina Slava, která uhrála 4 body skončila 38.. Její partie měly vždy nějakou myšlenku, a proto byla radost se na ně dívat. Vitalinu šachy opravdu baví (a i společnost kamarádů ze šachů), proto věřím, že ji čeká cesta ke zlepšení.  

Mirek Snopek získal 3,5 bodu a umístil se 39..

Jan Snopek získal 3,5 bodu a umístil se 40..

Řečeno s klasikem „stejné chyby, stejné známky“. Proto si je dovolím zhodnotit najednou. U obou  to byla první zkušenost s takto dlouhým turnajem (stejně tak i pro Vitalinu).  Jak získávají zkušenosti bylo vidět u obou již v průběhu turnaje. První kola vycházeli po cca 20 minutách v těch posledních i po 2 hodinách. Příjemné překvapení bylo, když oba chlapci neměli po dvojkole šachů dost a večer téměř každý den hráli volné partie se šachovým nezmarem Tomášem Suchým.

Kategorie U14

V této kategorii hrála Lucka Hlaváčiková a Tomáš Suchý.

Lucii Hlaváčikové se ze začátku turnaje nedařilo a po děsivém startu 0/4 (avšak s podstatně silnějšími soupeři) jsem měl strach, aby se nezlomila (navíc se necítila úplně zdravá). Lucka je však bojovnice, která se nikdy nevzdává. V 5. kole dostala volný los odpočala si, vyléčila se a na poslední 4 kola nastoupila úplně jiná Lucia. V posledních 4 kolech udělala 2 body (v posledním kole se potkala s Tomášem, kde remizovali) a celkově tak získala 3/9 a skončila na 64. místě.

Po 8. kole dokonce hrála bleskový turnaj, kde mě velice příjemně překvapila a uhrála 5/11 (tipoval jsem, že udělá tak 3 body).  

Tomáš Suchý je pro mě nejpříjemnější překvapení. 3 body a 67. místo sice nevypadají jako velký úspěch,

 ALE….. předvedená hra byla rozhodně nejkvalitnější ze všech našich v U14 a U12.

ALE…. jeho chuť do šachů, kdy poslouchal rozbor jakékoliv partie, je udivující.

ALE…..a to vše po pouhých 2 měsících, co znovu začal hrát.  

Chybí mu pouze trochu více sebevědomí. Ve dvou partiích to dal za remis v jasně lepších pozicích. Ale to se všechno zlepší s nárustem zkušeností.

 

Kategorie U16

V nejstarší kategorii hráli Kristýna, Adam a Vladyslav. Zde jsou již hráči, kteří by měli něco umět a proto byly i mé nároky na ně vyšší.

Kristýna Dorazilová 5/9 27. místo (výkon 1342). I přes nízký výkon překvapivě nakonec neztrácí rating. Důvodem je, že Kristýna ztrácela půlbody s výrazně slabšími hráči (i neelisty). Turnaj měl pro ni být hlavně o získávání zkušeností z partií se zkušenějšími hráči. Pokud však nemá touhu po vítězství se slabšími hráči a spokojí se s remízou…pak se s těmi silnějšími potká pouze 3x. U Kristýny mi tato touha po vítězství chyběla.  Se silnějšími soupeřkami (potkala pouze své známé z dívčí kategorie) sice uhrála pouze 0,5/3, ale předvedená hra byla solidní a partie prohrávala až díky chybám v časové tísni.    

Adam Ulrich 4/9 51. místo (výkon 1272).  Adam hrál zhruba na svůj rating. V jeho partiích se projevila nedostatečná znalost zahájení a tak jeho partie připomínaly svým průběhem mladého Karpova- cituji: „po zahájení jsem stával hrozně, proto jsem musel své partie zachraňovat v dalším průběhu.“  Adam vyšel téměř pokaždé ze zahájení s pěšcem méně, poté však začal projevovat vytrvalost a houževnatost a mnohé partie díky tomuto (a i díky troše štěstí) dokázal se slabšími hráči otočit (společně s Kristýnou v několika kolech dohrávali poslední). Ti silnější mu však takovýto obrat neumožnili (a ani nebudou umožňovat), proto je potřeba na zahájení zapracovat.  

Vladyslav Slava 3,5/9 57.místo (výkon 1106). Stejně jako Adam hrál zhruba na svůj rating, stejně jako Adam hrál zahájení slabě, stejně jako Adam pak partie zachraňoval v dalším průběhu. Jediný, avšak podstatný rozdíl, byl ten, že se Vladík po celou dobu nenaučil využívat čas. Jeho partie končily standardně s větším časem než na začátku. Je tedy nutné naučit se zahájení a zklidnit se a hrát pomaleji (neplést si vážnou partii s rapidem).

 

OPEN

V openu hrál pouze Ondřej Mikulášek (ŠK SVORNOST Rousínovec) uhrál 5/9 a skončil na 20. místě (nasazen 17.) což nevypadá zle. Ale Ondrovi se vůbec nepovedla první polovina turnaje, když po děsivém startu 0,5/4 (při průměru soupeřů !1350!) a ještě horší hře se propadl až na předposlední místo. Pak však změnil způsob přípravy a v dalších 5 kolech získal 4,5 bodu. Jeho celkový výkon 1416 znamená, že se stal rekordmanem naší výpravy v odepisování Ela (-92,4 bodů).

 

BLITZ

Odehrál Ondra, Vladik a Lucie. Nikdo nepropadl a všem se dařilo. Z pohledu trenéra však není co hodnotit.

 

Shrnutí:

Vystoupení našich hráčů hodnotím jako mírný úspěch (alespoň v nížích kategoriích). Po slabém, až katastrofickém začátku všichni hráči zabrali a splnili předturnajové předsevzetí. Nejdůležitější jsou získané zkušenosti a dále, že byly odhaleny slabiny, na kterých můžeme nyní pracovat.  

 
© sachyvyskov.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky