Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Návštěvnost

 

 Šachoví mistři světa řekli

  Alexandr Alexandrovič Aljechin:"

Pomocí šachů jsem si vypěstoval charakter, učí objektivitě, velikým mistrem se může člověk stát jedině tehdy, pozná-li své omyly, chyby a vady. Stejně tak je tomu i v životě.“
 

 

Play chess online
Počasí Vyškov - Slunečno.cz

Hledat

 

Mistrovství Moravy a Slezska 2019, přidány další partie

V sobotu 26.10.2019 bylo zahájeno Mistrovství Moravy a Slezska, které hostí hotel Dlouhé Stráně v Koutech. Organizací této velké akce byl pověřen oddíl SK Slavia Orlová. Po slavnostním zahájení začalo ještě dnes první kolo. Turnaj trvá do čtvrtka a budu se snažit přinášet aktuální informace :).

Náš oddíl reprezentuje 7 hráčů, v kategorii U10 hrají Honzík Kotisa a Lucka Hlaváčiková, v kategorii U12 hrají Kristýnka Dorazilová a Adam Ulrich, v U16 hraje Marek Hruška a v kategorii OPEN reprezentují Vyškov Martin Kužílek a Robin Kudlička. Okres Vyškov reprezentují i sourozenci Staří z oddílu Šachy Brankovice, Zuzanka hraje U10 a Šimon U12. A tatínek Kristýnky Tomáš Dorazil, který v pořádku dovezl výpravu vlakem, hraje turnaj OPEN. Vše za bedlivého dohledu trenérky oddílu Sportovního klubu Vyškov Radky Slepánkové.

Je odehráno první kolo a pouze Tomáš Dorazil má výhru a Honzík remízu. Jinak ostatní bez bodu. Snad bude zítra lépe.

Je neděle ráno a Kouty zahalila mlha. V dopoledních partiích byly tyto výsledky: výhry - Marek, Martin a Zuzanka; remíza - Robin a prohry - Honzík, Adam, Lucka a Tomáš.

Příprava na odpolední kolo nesla konečně ovoce, výhru mají Honzík, Zuzanka i Šimon, kteří se připravovali společně. Adam uhrál ve vzájemné partii s Kristýnkou remízu, Lucka prohrála. Marek porazil hráče s ELO FIDE 1500. V kategorii OPEN uhrál remízu Martin se soupeřkou s ELO FIDE 1711, Tomáš a Robin prohráli.

Pondělí začalo slunečným dnem a Radka už začala dělat rozbory s hráči, kteří právě skončili. První dva příchozí hlásí porážky, Lucka a Šimon. Dále přichází rozesmátý Adam a šťastná Zuzanka, oba mají celý bod. Jako další přichází Martin a hlásí další remízu, soupeř ELO FIDE 1577. Přichází Honzík, po dvou hodinách a čtvrt hlásí porážku s Bětkou Kubátovou z Kuřimi, i když po rozboru to vypadalo na výhru.. Dále přichází po dvou a půl hodinách Kristýnka, hlásí porážku z vyhrané partie. Jako předposlední přišel Tomáš, remíza. Marek má remízu (soupeř ELO FIDE 1655) a jako poslední dohrává Robin, hlásí výhru.

Odpolední kolo začalo tradičně ve 3 hodiny. Jako první přichází Honzík za 15 minut a hlásí výhru 19. tahem. Další výsledky následují takto: Zuzanka remíza a Lucka další porážka, v dalším kole má volno a zisk prvního bodu. V U12 Kristýnka má celý bod, Adam prohra a Šimon porazil hráčku se zajímavým jménem Ingrid Kennedy. Marek má remízu a drží po 5. kole pěkné 21. místo, nasazen byl jako číslo 42! V kategorii OPEN vyhráli Robin a Tomáš a náš remízový král Martin Kužílek má další remízu, 

Úterní chladné ráno přineslo následující výsledky: v U10 Honzík remíza a Lucka měla volno. V U12 Šimon vyhrál, Kristýnka remízovala a Adam prohrál. Na další hráče čekáme. Po tom, co Radka pokárala všechny hráče za rychlost ve vážných partiích se doba hry prodloužila, první dohraný hráč byl zpět "až" po 75 minutách. Po dvou hodinách přichází Robiš a hlásí remízu. Marek prohrál s Aničkou Vavřínkovou z Lokomotivy Brno. Tomáš remizoval a Martin tentokrát prohrál.

Odpoledne začalo špatně, Kristýnka dostala mat osmým tahem. Ale potom začali přicházet výhry, nejdřív překvapila Lucka, potom Adámek, pak Honzík (získal dámu soupeře odtažným napadením se šachem, moc pěkný zisk těžké figury) a a dále i Šimon. Hned po nich přišli ti velcí :), Marek i Martin, oba remíza. Obzvlášť Marek měl těžkého soupeře s ELO FIDE 1726! Po dvou hodinách přichází na naší základnu u stolu č. 2 v místní restauraci i Zuzanka, má remízu a po sedmi kolech krásných pět bodů! Jako poslední dohrávají Tomáš s výhrou a Robin s prohrou.

Středeční mrazivé ráno přineslo očekávanou remízu Robina s Martinem a také remízu Lucky, i když měla o věž a pěšce více. Poté již následovaly porážky: Honzík, Adámek, Zuzanka i Šimon. Den zachraňují Marek (soupeř ELO FIDE 1536) a po dlouhých 160 minutách hlásí výhru i Kristýnka.

Jelikož se nikdo z našich hráčů neúčastní dnešního odpoledního turnaje v bleskovém šachu, mají nejen děti, ale i dospělí zasloužené volno.

Ve čtvrtek dopoledne proběhlo poslední kolo, ve kterém byly následující výsledky: Honzík a Zuzka porážka, Lucka výhra. V U12 Adam výhra a Šimon prohra. Marek v U16 remíza se soupřkou ELO FIDE 1714! V OPEN musel ze zdravotních důvodů vzdát partii Tomáš, Robin remizoval a Martin porazil zahraničního účastníka z Moldávie s výkonem ELO FIDE 1531! Po odehrání posledních partií ještě proběhl jejich rozbor a poté již odjezd zpět domů. Tímto bych chtěl poděkovat Tomášovi za dozor a doprovod dětí nejen na cestě vlakem, i během celého turnaje. Dále patří velký dík Radce Slepánkové za přípravu a a dále vyhodnocování jednotlivých partií.

I přes dílčí neúspěchy během turnaje je potřeba brát účast na MMaS jako přínosnou a to z důvodu denní přípravy a vyhodnocování partií. Bylo to jako týdenní pobyt s dvoufázovým tréninkem.

Na závěr jsem požádal Radku, aby zhodnotila turnaj a jednotlivé hráče z pozice trenérky:

Začnu nejprve u Adama Ulricha, Lucky Hlaváčikové a Kristýny Dorazilové, protože zde je hodnocení velmi podobné. Chvíli nám bohužel trvalo, vysvětlit si, že se nejedná o rapidový turnaj, ale vážné partie, ke kterým je třeba přistupovat daleko zodpovědněji. Takže začátek turnaje byl výkonnostně velmi slabý, rozbor partií a také neustálé opakování zásad: 1. Podívej se co ti zahrál soupeř (co hrozí? nebo naopak není jeho tah chybou) 2. Co mi odpoví soupeř na můj tah? Způsobilo, že jsme pomalu přestali dávat figurky zadarmo a nebo naopak dokázali využít chyby soupeře a vedlo k celkem uspokojujícímu  výsledku 3,5 bodu z 9 kol. Nadále je třeba vést děti hlavně ke klasickému šachu a pilně trénovat. Snad o malinko víc se čekalo od Honzíka Kotisi v kategorii HD 10. Honzík rozehrál turnaj velmi dobře, ale bohužel nezvládl závěr turnaje. Možná zde zapůsobila i psychologická stránka, protože ještě po 7 kole měl Honzík šance k postupu. Nutno podotknout, že i pro Honzíka to byla v podstatě první zkušenost v klasickém šachu na větším turnaji. Určitě se dá od Honzíka do budoucna očekávat zlepšení, podstatné je, že má chuť se učit. Jen přípravě  jsme denně věnovali 1,5 hod stejně tak se Zuzankou a Šimonem Starým (Šachy Brankovice). V podstatě už Šimon i Zuzka patří mezi nás, protože dojíždí na naše tréninky a také je dohodnuto hostování jak v OP, tak v krajských soutěžích družstev mládeže. Zuzanku bych chtěla pochválit za předvedený výkon zisk 5 bodů ze 7 kol, byl velmi slibný, bohužel Zuzanka v posledních kolech dostala velmi těžké soupeře Tobiase Milka (3-tí v celkovém pořadí) a v posledním kole Tobiáše Komárka. Zuzka s oběma bojovala velmi statečně a dokonce i v posledním kole mohla vyhrát. Jen jeden přehozený tah znamenal bohužel prohru. Šimon Starý získával postupně zkušenosti a bylo vidět, že se snaží partii od partie více. Prohra v posledním kole znamenala jen 4 body, ale i Šimona samotného tato prohra mrzela. Dle mého názoru je i toto důležité, že dětem není výsledek partie jedno, ale mají snahu vyhrávat. Velkou pochvalu za předvedený výkon zaslouží Marek Hruška v kategorii HD 16 a Martin Kužílek v OPEN turnaji. Martin si zaslouží i mé poděkování, za snahu mi pomoci s rozbory partií těch nejmenších. Robert Kudlička mohl mít snad o půl bodu více na druhou stranu Robert přistupoval k partiím velmi zodpovědně a často hrál svoje partie nejdéle z celé výpravy. OPEN turnaj hrál ještě Tomáš Dorazil, který měl smůlu v posledním kole, že mu zdravotní stav nedovolil partii odehrát. Tomovi chci hlavně poděkovat za pomoc nad dohledem těm nejmenších. Všichni jsme využili spoustu času k tréninku a taky si příjemně zpestřili večery při deskových hrách. Postupně se k naší výpravě připojil i Danek Švagr (Zastávka), který nemá trenéra a tak jeho maminka uvítala naši pomoc. Závěrem tedy cituji její poděkování: "Ještě jednou díky za vše. Díky vaší výpravě jsme měli suprový týden a necítili jsme se na mistrovství ztracení..."

Trenérka Radka Slepánková

 

U10, U12, U16, OPEN

Fotogalerie

Odkaz na stránky FB pořadatele

On-line partie najdete na webu Šachy Orlová

Partie k přehrání, klikni na diagram a vyber partii.

 

Další partie k přehrání, klikni na diagram.

 

Soubory ke stažení

mmas_26.-31.10.2019.pdf

Komentáře

Přidat komentář

* Jméno:Email:
Text komentáře:
Ochrana proti SPAMu:Napište do políčka výsledek:
 
 Emailová adresa nebude zveřejněna. HTML kód není akceptován, odkazy nejsou aktivní!
 TIP: Reagujte na komentáře kliknutím na jejích pořadové číslo "př.[41]"
 
© sachyvyskov.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky