Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Návštěvnost

 

 Šachoví mistři světa řekli

  Alexandr Alexandrovič Aljechin:"

Pomocí šachů jsem si vypěstoval charakter, učí objektivitě, velikým mistrem se může člověk stát jedině tehdy, pozná-li své omyly, chyby a vady. Stejně tak je tomu i v životě.“
 

 

Play chess online
Počasí Vyškov - Slunečno.cz

Hledat

 

Jubilejní 30. ročník JESENÍK OPEN 2020

V sobotu 15.8.2020 odstartuje jubilejní 30. ročník oblíbeného šachového turnaje Jeseník OPEN 2020 za účasti 13 vyškovských hráčů, přihlášeni jsou 3 hráči z ŠO MKS Vyškov a 10 hráčů z SK Vyškov, doprovod tvoří ještě paní Lenka Slepánková a emeritní předseda ŠO MKS Vyškov Staňa Vémola.

Startovní listina a výsledky jsou na Chess-Results.com. 

Jeseník A

Jeseník B

Pátek 14.8.2020 - den 0:

Část vyškovské výpravy se přijíždí aklimatizovat vždy den před zahájením turnaje. Nejdříve hned po poledni přijíždí autem  Stani Vémoly Milan Tomek a Radek Zbořil, ubytováni jsme letos v penzionu Aldaron blízko hrací místnosti. Po příjezdu nás přivítala malá přeháňka a také paní ubytovatelka. Trochu opožděně jsme otestovali Pilsner Urquell v Jesence a vyrazili  na oběd do naší oblíbené restaurace Praděd. Tam nás náš známý informoval o nově otevřené restauraci Mlýnice, kde se každý pátek grilují makrely. Utahaní spolucestující vyrazili na lože a já sám jsem si za 15 minut pochutnával v příjemném prostředí na ogrilované makrele. Odpoledne také přijíždí Vlasta Rozumek, ten je ale sám ubytovaný v penzionu Modrý dům v Dolní Lipové. V nezjištěnou hodinu pozdního odpoledne  doráží autem rodina Slepánkova, Jenda, Lenka a Radka jsou opět ubytováni ve vilce v Dolní Lipové.

Sobota 15.8.2020 - 1. kolo:

Spalo se nám při otevřené okenní ventilaci velice dobře, jen pod šijícím se Radkem vypadávala dřevěná péra z roštu postele. Dopoledne nás navštívil Vlasta a společně jsme se pak autem zajeli do hrací místnosti  zaprezentovat, kde potkáváme Radku a Jendu Slepánkovi. V Pradědu je na oběd plno a tak odjíždíme do známé resturace Na Rychtě v Lipové. Nazpět po cestě jen zajíždíme ke známé restauraci Bobrovník a Koliba, kde vidíme plno aut, čoprů a kol. Mobilem se hlásí rodinka Radima Majetiče, že též dorazili, ti ale nehrají, jen se na nás dnes přijdou podívat. Navštěvuji TIC v Katovně, kde mám k dispozici PC pro psaní těchto komentářů. 

Slavnostní zahájení se mírně pozdrželo, všechny přítomné přivítala starostka města Mgr. Bc. Zdeňka Blišťanová, šachisty také pozdravil sekretář ŠSČR Mgr. Ladislav Záruba a ředitel turnaje Bc. Pavel Koriťák sdělil všem další organizační náležitosti. A mohlo se začít, na každém stolu byla jen 1 šachovnice, čelo obou turnajů bylo osazeno 10 elektronickými šachovnicemi, přenos partií byl v sále na velké obrazovce. Turnaj A se hrál v hlavním sále společně s 24 šachovnicemi turnaje B, další soupravy byly umístěny v 1. patře v zasedací místnosti a chvost turnaje hrál na balkoně. Pořadatelé zajistili dobře zásobený  bufet v obou hracích místnostech.

Švýcarský systém v 1. kole páruje hráče poměrně s velkým rozdílem Elo bodů, ale ne vždy favorité naplno bodují. O tom se přesvědčila i nasazená 2 v turnaji B Radka Slepánková, když svou snahu o celý bod  s Jiřím Voršilkem (1535) z SK OAZA Praha se 2 pěšci navíc přepískla a neudržela volného picha mladého soupeře na cestě do proměny v dámu. Také Jenda Slepánek obětoval jezdce na h7, ale šikovná Maruška Vavřínková (1287) z LOKO Brno oběť nepřijala a pohrozila lehkými figurami ve středu šachovnice. Ztratila sice kvalitu, ale její kůň se střelcem získal další materiál a pozici se již nepodařilo zachránit. Lehký bod získává na motiv mata bláznů v 8. tahu Milan Tomek s místní šachovou nadějí Natálií Morongovou (1060), další bod přidává s místním hráčem po opatrné hře Radek Zbořil. Na zkušenější silnější soupeře nestačili Marek Hruška, Robert Kudlička, Trněný Jiří i předseda SK Vyškov Karel Hruška, ten měl ale lepší pozici vedoucí k výhře, škoda, že nenašel vyhrávající tah!  V áčku hraje jen 1 náš zástupce Vlasta Rozumek, los mu určil za soupeře silného hráče Martina Šmajzra (2153) z  ŠK Ústí n.O., dohrával z našich  bez bodového zisku jako poslední. Celkem 2 získané body v 1. kole, nic moc, zítra  to bude lepší! 

 

 

Neděle 16.8.2020 - 2. kolo:

Po úvodním bezbodovém 1. kole  dostal Vlasta Rozumek ve 2. kole  ještě silnějšího soupeře než v kole prvním, Miroslava Muroně (2190) z ŠO TJ Dukla Praha. Ten hrál bílými Pirce, proti kterému Vlasta použil variantu h5,h4 a po velké rošádě, při lépe rozmístěných figurách, zatlačil bílého krále a po 26. tahu soupeře zmatoval.
Milan Tomek černými v Holandské postavil Stonewall proti Jiřímu Matyskovi (1902) také 
z ŠO TJ Dukla Praha. Jeho pozice nebyla při opačných rošádách špatná, ale při obraně královského křídla nenašel obranný tah  Se8, který by mu pozici zachránil a tím umožnil soupeři vítěznou kombinaci. Radku Zbořilovi oznámil po zahájení hry rozhodčí, že jeho soupeř Michal Broda (1790) z ŠK Karviná, hrající černými kameny, přijde později až po ukončení  běžeckých závodů v Šumperku. Takže Radek měl 53 minut k dobru, hráli pak skotskou hru, na kterou se dobře připravoval. Na šachovnici ovšem přemýšlel nad (ne)možnými hrozbami soupeře, které sám po zápase okomentoval, že tam žádné nebyly! A proto po další hodině hry byly již časy srovnány, ale Radek postrádal už 2 pěšce. Sice ještě pohrozil 1tahovým matem, ale to bylo vše, co v prohrané partii stihl. Ostatní vyškovští hráči, po svých výsledcích v kole prvním, hráli v 1. patře. Další ztrátu dělením bodu zaznamenala Radka Slepánková se snažící se dívkou Janou Sikorovou (1242) z TŽ Třinec a to mohla být ráda, že soupeřka neviděla 3tahový mat a přijala nabídku remízy! Také Jenda Slepánek nepřehrál svého mladého 11letého soupeře Petra Novotného (1229) z OŠ  SK Prostějov, ten hrál velice přesně a hned po každém tahu odbíhal si načerpat další energii. Marek Hruška se po výměnách figur dohodl na dělení bodů s  Milanem Fibichem (1540) z ŠK Velké Losiny. Karel Hruška měl za sooupeře tátu šachových nadějí z LOKO Brno Jiřího Hladkého (1423), který v partii uplatnil své trenérské zkušenosti s dětmi. Robi Kudlička hrál s hráčem bez Ela Erikem Roháčkem (1000) z domácího ŠK Jeseník , partie netrvala dlouho a první bod byl v tabulce. Zato další domácí hráč Daniel Tschulík (1000) se brzy radoval z výhry, když Jirka Trněný po svém tahu pěšcem odkryl dráhu soupeřova střelce a ten si pochutnal bez placení na bílé dámě! Získaných  3,5  bodu  celkem je lepší výsledek, ale mohlo to být ještě o +2 body více.

Pondělí 17.8.2020 - 3. kolo:  

V turnaji los 3. kola stanovil Vlastíku Rozumkovi zkušenou Janu Eretovou (2042) z ŠK Sokol Klatovy. V partii se obě strany snažily hrát aktivně a po 18. tahu černého Sxe2 jsem (Vlasta) měl na výběr dobrat věží s velkou výhodou, ale vnitřně jsem chtěl, aby na šachovnici nebyly už dámy a o výhodu se pokusit hrou bez nich. Proto jsem dobral 19. Dxe2, výměna dam. V partii jsem ale nepokračoval dost důrazně a při totálně zablokované pozici, při různobarevných střelcích, jsme po 35. tahu podepsali remízu.

V turnaji B  hráli po dosažených výsledcích  všichni vyškovští hráči nahoře v 1. patře. Nejprve dosti brzy prohrává Radek Zbořil v ruské hře s Markem Budínem (1598) z Prušánek, Milan Tomek nabízí po 1,5 hod. hry remíz Michalu Štoudkovi (1245) z LOKO Brno a ukazuje závěrečnou pozici s napadenými 3 figurami soupeře, ale v analýze se projevila malá síla jeho figur, dobrá půlka! Konečně bez problémů naplno boduje Radka Slepánková se Zdeňkem Vrbou (1472) z Bruntálu, výrazný úspěch dociluje s černými figurami Robi Kudlička se známým hráčem, bývalým Orlíkem  Pavlem Porčem (1652) z ŠK Střelice. Již  v poloprázdném sále hrají ještě Vyškováci na 3 šachovnicích. V oddílovém derby Jirky Trněného  s předsedou SK Vy dostal hned po vylosování kola Jirka varování, pokud bude bodovat, má jistou cestu zpět pěšky!. Jirka se této hrozby nebál a dovedl partii k výhře, jen jsem zaslechl, že půjde pěšky domů až do Chválkovic n.H.! Jenda Slepánek v předposlední partii znovu neboduje v závěrečné pěšcové koncovce (7-6)  s věžovým  dvoupichem navíc  s mladíkem Vladyslavem Stefanivem (1191)  z ŠK  Lysá n. L. V poslední hrané partii našich hráčů remizuje úspěšně Marek Hruška se  soupeřkou Radky v minulém kole Janou Sikorovou (1242) z TŽ Třinec. Uhraných 50%, t.j.  4,5/9 je již lepší výsledek kola.

Večer se netrpělivě čeká na příjezd šachové rodinky Pukowietzových, přijíždí před stanoveným časem 20,00 hod. a stihají  tak nalosování všech 4 hráčů, maminky Miroslavy, dcery Šárky a hochů Patrika a Marka do 4. kola, tak ať brzy bodově doženou své spoluhráče!

Úterý 18.8.2020 - 4. kolo: 

Turnaj A, nastupuji (Vlastík) proti dávnému rivalovi Josefu Mayerovi (2007) z SK Podlužan Prušánky. Poslední naše partie před rokem zde v Jeseníku skončila vítězně pro Josefa, kde jsem hrál anglickou bílými. Nyní má bílé figury Josef a dá se očekávat taky anglická, kterou převážně hraje. Takže pro mne dobrý oříšek, já toto zahájení černými hrál jen parkrát. Musel jsem si otevřít video a vybrat si nějakou variantu, kterou bych byl schopen hrát, jinak bych byl asi bez šance, jen tak odhadem stavět figurky. Partie byla dlouhá, 4 hod. 10 minut, 50 tahů, takže i s dopolední přípravou toho bylo hodně a měl jsem obavu, abych se nezavařil celodenním šachem. Partie je vložena v příloze v pgn. https://www.chess.com/a/36k3ugHFLE8rz  a je k přehrání jen pro přihlášené členy v Chess.com. Po velkém boji, dobrých tazích i oboustraných nepřesnostech nakonec vítězím a ten pocit stojí za to!

 

Po včerejším příjezdu rodinky Pukowietzů se vyškovské řady hráčů v turnaji B rozšířily na 13! Šachové znalosti uplatnil Patrik Pukwietz hned v 1. své partii, v dámském gambitu získal hned v zahájení materiál a po 13 tazích celý bod. Jeho sestra Šárka nebyla už tak úspěšná a nebodovala s Irenou Zelenou (1149) z ŠK Caissa Třebíč. Nedaří se Karlu Hruškovi s místní talentkou Gabrielou Morongovou (1205), svůj první bod získává na turnaji Marek Pukowwietz s Mikulášem Hladkým (1090) z Brna. Až více, jak po další hodině hry, vítězí Marek Hruška  s Vanessou Ostehlíkovou (1038) z Polabin. Další půlku do svého účtu  přidává Jenda Slepánek s černými figurami se Zbyňkem Vrbou ( 1472) z ŠK Bruntál. Jirka Trněný sice statečně bojoval se zkušeným Bonislavem Lingem (1877) z ŠK Hodonín, ale odchází bez bodu, Milan Tomek měl namále s prostějovským talentem Petrem Novotným (1229) a tak byl spokojen s plichtou. Sice až devátá v pořadí našich hráčů  končí Miroslava Pukowitzová s domácím penzistou Josefem Bendou (1081), ten má na hodinách jen pár minut, kdežto jeho soupeřka jen pár minut odehraných a při odevzdávání svých figur neboduje. Překvapuje znovu Robert Kudlička, v prohrané koncovce s Rudolfem Hampelem (1602) z TJ Kobylisy získává matem celý bod, nikdo neviděl jak! Odpovědně ke hře s mladou  Beátou Březíkovou (1161) z ŠK Vinary  tentokrát přistoupil Radek Zbořil a dovedl pak  partii do vítězného konce. Na šachovnici č. 50 probíhal urputný boj  Radky Slepánkové s Jitkou Vavřínkovou (1553) z ŠK TJ Dolní Benešov. Partie byla hodně sledována Vyškováky i 3 rodinnými přislůšníky hráčky vedoucí černé kameny , kteří také hrají v "B" turnaji. V závěru partie Radka s bílými figurami K+V+S+2p proti K+V+J+2p táhne střelcem na h sloupec a dostává věží vidle na S+K, zbývá ji tak jen postup  2 zbylých rozběhlých pěšáků do dámy na dámském křídle. Černá měla reálnou  šanci na výhru při výměně svého jezdce za tyto 2 pióny, svoje pěšce má v základní pozici na h a g sloupci  kryté králem. Partie ale  pokračovala jinak, Radka si vynutila oběť věžky a dovedla hru po 4 hodinách hry do vítězného konce. Uhraných  celkem 8 bodů ze 13 partií v tomto kole je již uspokojivý výsledek.

Středa  19.8.2020 - 5. kolo:

Dopledne vydatně prší a tak odkládáme návštěvu rybárny  v Nýznerově.

Získaný bod v kole minulém posunuje Vlastu v turnaji A dopředu a los mu předkládá silného soupeře 22letého Dominika Kulu (2209) z ŠK Zlín. Soupeř mu tak oplácí prohru z prvního vzájemného utkání.

V turnaji B brzy prohrává Šárka Pukowietzová s Mikulášem Hladkým z Jezdců Brno, první bod vyškovské výpravy v 5. kole opět zapisuje do tabulky rychlík  Patrik Pukowietz s místní hráčkou Gabrielou Morongovou ( 1205). Očekávaný bod přidává Jirka Trněný s Janem Vrbou (1040) z Bruntálu, následuje s úsměvem přicházející Karel Hruška s povinným bodem  a 8letý Marek Pukowietz nestačí na starší Sáru Tschulíkovou (1147) z Jeseníku. Paní Miroslava Pukowietzová bojuje jako lev a partii obrací ve svůj prospěch, přijímá tak gratulace spoluhráčů ovace svých dětí za první získaný bod na turnaji. Zkušenější hráči hrají déle, Radek Zbořil remízuje s černými kameny s Mariánem Tomečkem (1268) z Holešova, dělení bodu potvrzuje posléze obsáhlá analýza Radka u pěnivého zlatavého moku v Jesence. Jenda Slepánek znovu remizuje, tentokrát se 14letým  Martinem Rybáčkem (1084) z Gambitu Jihlava. Los svedl Radku Slepánkovou v oddílovém derby s Robertem Kudličkou, stálá převaha až do konce se ziskem celého bodu  ji posouvá dopředu a na čelo  tabulky béčka ztrácí již jen 1 bod. Poctivý bod vydřel Milan Tomek se 17letým Jáchymem Karlíkem (1462) z aktivního klubu v Hošťálkové. V posledním utkání našich hráčů má již v závěru hry kvalitu a picha k dobru Marek Hruška, hrající  s černými figurami s Václavem Charvátem (1685)  z ŠK Lípa. Marek je nervozní a odhání početné diváky rušící klid při partii. Nechybuje a dovádí utkání do vítězného konce. Vyškováci opakují zisk 8 bodů ze 13 partií, je to dobré, jen vydržet.

Čtvrtek 20.8.2020 - 6. kolo:

Využili jsme dobrého počasí a zajíždíme s Vlastou do rybárny na cestě k Nýznerovským vodopádům,  čerstvý pstruh na másle  neměl chybu, zůstala z něj jen hlava s páteří. To byla mňamka, doporučuji všem! Otvírají již v 11,00 hod., to jsme tam byli sami, ale v poledne bylo již plno návštěvníků, převážně  kolistů, odhadoval jsem je na 60! Rodinka Slepánkova jela na pstruha až po obědě,  až na Vás přijde řada, tak příprava ryby trvá asi 20 minut, tak nevím, jak to stihali do zahájení 6. kola v 15,45 hod.

Odpoledne je již hodně teplo, zvýšila se i teplota v hrací místnosti, moc diváků v roučce vidět nebylo. Šárka Pukowietzová měla volno, ale přesto se jí do tabulky zapisuje celý bod. Její nejmladší bráška Marek má v partii s domácím hráčem  Danielem Vaníčkem (1124) o figuru méně, ale snaží se a komplikuje soupeři hru, zastavuje hodiny a úspěšně reklamuje pozici s 3x opakováním tahů, remíz! Maminka Mirka si příklad ze svého syna nebere a prohrává rychle s dalším členem rodiny Vaníčků Matyášem. Další člen šachové rodinky Vojtěch prohrává s Karlem Hruškou, je to jediná výhra Vyškováků v 6. kole! Neboduje Patrik Pukowietz s Janem Baslerem (1256), Robert Kudlička s kuřimským talentem Václavem Šetinou (1548) a ani Jirka Trněný se zkušeným Stanislavem Novotným (1681) z Polanky. S dělením  bodu byli (ne)spokojena nejlepší hráčka Vyškováků v B turnaji Radka Slepánková v partii s izolovaným pěšcem s Miroslavem Janečkem ze Slezanu Opava, Milan Tomek také očekávaně půlí s Markem Hruškou, mají stejně 3,5 bodu. Třetí plichtu v řadě přidává Jenda Slepánek s Milanem Fibichem  (1540) z nedaleké  Řetězárny v České Vsi. Již unavený Radek Zbořil s bílými kameny po 4 hodinách hry nenalézá s pěšcem navíc ve věžovce cestu k výhře s Petrem Dostálem (1820) z Poruby a po ztrátě picha přijímá nabídku remízy. V Jesence pak při analýze našel rychle jednoduchou vítěznou kombinaci a posléze i další postup věž k zisku celého bodu.  V áčku má Vlasta Rozumek s černými také hráče Slezanu Opava Karla Záleského (2034), pozice napřed na výhru, pak na prohru, dále  vyrovnaná, ale již bez picha. Přichází nepřesnost, přesto aktivní lehké figury nedovolují soupeři ukončit hru,  daří se mu to až po 5 hodinách hry . Celkem 3,5+1K bodu je jen průměr.

Fotogalerie Karla H

Pátek 21.8.2020 - 7. kolo:

V tomto kole čekal Vlastu Rozumka  v  "A"  turnaji silný soupeř Patrik Gnida (2215), odchovanec Édy Tilla ze ŠK Řetězárna Česká Ves, s ligovými zkušenostmi. Soupeř 3 předcházející kola nehrál a nemohl tak již hrát o přední umístění. S dělením bodu byli  v 19. tahu oba hráči spokojeni a mohli tak využít krásného letního počasí k načerpání sil pro další kolo.

Jako první končí v béčku Šárka Pukowietzová, nedaří se i bráškovi  Markovi a mamince Miroslavě, ještě se k nim přidává Karel Hruška, všichni nebodují s hráči pořadatelského klubu ŠK Jeseník. První bod v kole uhrává Patrik Pukowietz s Irenou Zelenou (1149) z Třebíče a má tak již 3 body ze 7 kol, což je na něj slušný výsledek. Tatík Slepánek získává svůj první celý bod s 9letým Otem Růžičkou (1221) z Grygova. Nečekaně velmi brzy skončil Marek Hruška s Julií Jeřábkovou (1745) z ŠK Mohelnice, nezvládl zahájení a  ve 4. tahu to měl na vzdání. Radka znovu remizuje s Martinem Rellem (1714) ze Slezanu Opava a ztrácí tak reálnou naději na finanční cenu do 5. místa. Milan Tomek hraje zahájení v němž za iniciativu svých figur dává picha, ale ten vydržel soupeřce Elišce Vavřínkové (1830) až do vítězného konce. Průběžnou nelichotivou bilanci 2-1-6 vylepšují ve 3 zbývajících zápasech Radek Zbořil remízou s Jakubem Zezulou (1497) z Náměště. Další výhru si připisuje do tabulky Robert Kudlička se zkušeným Václavem Charvátem (1685)  z ŠK Mohelnice. Z našich poslední končí Jirka Trněný v napínavé partii s domácí hráčkou Natálií Morongovou (1060), přihlížející přesedové obou oddílů hráčů prožívali muka, nakonec se radoval z celého bodu vyškovský Jirka. Získaných 5,5 bodu z kola mohlo být lepší.

Sobota 22.8.2020 - 8. kolo:

V předposledním kole hraje Vlasta Rozumek s Rostislavem Vodákem (2011) z ŠK Velké Losiny. V poklidné skandidávské hře se soupeři po 3 hodinách hry domluvili na dělění bodu. 

V turnaji B hrají již poslední kolo Radka a Jan Slepánkovi, také Šárka Pukowietzová odjíždí zítra na tábor. Překvapivě jako první přijímá nabídku remízy Milánek Tomek od soupeře Pavla Stehlíka (1466) z Pardubic. Ve druhé hodině hry přidává další dobrou půlku Karel Hruška s Irenou Zelenou (1149) z ŠK Caissa Třebíč.  8letý Marek Pukowietz zářil jako měsíc v úplňku, když získal další celý bod  s domácí nadějí Erikem Roháčkem. Ale doposud dobře hrající Patrik Pukowietz nestačí na silnějšího soupeře Jáchyma Karlíka (1462) z Hošťálkové, paní Pukowietzová nechává stát napadnuté figury a neboduje tak s další domácí nadějí Vojtěchem Vaníčkem. Velké štěstí potkává Šárku Pukowietzovou v partii s talentovanou domácí hráčkou  Dominikou Tschulíkovou, ta při velké materiálové převaze svých figur nabízí remízu, Šárka ji s radostí přijímá a loučí se tak s turnajem se ziskem půl bodu. Po další hodině hry v souboji odvěkých rivalů zapisují do svých patriářů půl bodu Radek Zbořil a Pavel Porč, v analýze v Jesence se rychle nachází cesta k výhře bílého  po Sf4 s napadením dámy a ztrátou figury černého. Robi Kudlička tentokrát nestojí po zahájení dobře, dlouhá šipka černých pěšáků se postupně prosazuje a Gabriel Karaszewski (1584) z Polska vítězí. Bojovník Jirka TRněný zapisuje další půlku s talentovaným Mikulášem Hladkým (1099)  z brněnských Jezdců Jundrov. I ve své poslední partii turnaje neboduje nasazená 2 Radka Slepánková  s Julií Jeřábkovou (1744) z ŠK Mohelnice, přehlíží v malé kombinaci ztrátu pěšce, nedaří se jí partii zremizovat a neboduje, s úbytkem -48 FIDE Elo bodů ztrácí tak naději na slušné umístění. Jesenický 12letý talent Mykola Haidenko (1221) s černými figurami srdnatě bojuje s Jendou Slepánkem, v koncovce bílý K+S+3p oproti K+6p to dávají za remíz. Dohrává Marek Hruška s bílými kameny s Jiřím Walákem (1635) z ŠK  Řetězárna z nedaleké České Vsi a soupeře trpělivě přehrává po více jak 4 hodinách hry. Znovu za kolo je získano 5,5 bodu. Odpoledne se přehnala přes Jeseník malá bouřka a citelně se ochladilo.

Neděle  23.8.2020 - 9. kolo:

Nedělní 9. kolo začíná hned v 9,15 hod., balíme kufry a opuštíme naše skromné, ale výhodné ubytování v Aldaronu. Do  posledního kola již nenastoupilo 15 hráčů, z toho 3 vyškovští hráči. Ráno nás vítá slunečné počasí a příjemná teplota 20°C, v hracích  sálech  je příjemněji.

Brzký začátek hned v 9,15 hod. měl asi vliv na výkon našich hráčů, jediná výhra Milánka Tomka s ostravským talentem Jakubem Vaňkem (1271) byla málo. Vybojovanou dobrou půlku bodu přidal do své sbírky Jirka Trněný se Zdeňkem Konečným (1675) z Mikulova a znovu překvapila jesenická hráčka Dominika Tschulíková (1255), když v jasně vyhrané hře  nabídla remízku Miroslavě Pukowietzové, ta se velmi radovala z dalšího bodového zisku v turnaji. Pak to byly již samé nuly, Marek Hruška ze silným hráčem z Opavy Miroslavem Janečkem (1747),  Patrik i Marek Pukowietzovi po svých tazích dostali vidle na K+J, Karel Hruška na silného  domácího soupeře  Martina Valíčka (1492). Tentokrát má v partii špatné postavení svých figur Robi Kudlička se Soňou Kubelovou (1580) z aktivního mládežnického klubu v Krnově. Poslední hrající vyškovský hráč Radek Zbořil dělá blundr, když táhne pěšcem,který kryje střelce. Soupeř brněnský šachový otec Jiří Hladký (1428) si na střelečku pochutnal k obědu. Celkem dosažené 2 body, to není dobrý závěr turnaje!

Jubilejní 30. ročník šachového turnaje Jeseník Open 2020 se opět vydařil. Přispěli k tomu hlavně pořadatelé turnaje v čele s obětavým  jesenickým bosem Bc. Pavlem Korťákem ml. Také změna hrací místnosti přispěla k většímu komfortu hráčů, bylo dostatek prostoru a sociální zařízení se nacházelo v obou patrech. Dobře zásobený bufet s příjemnou, usměvavou a ochotnou obsluhou poskytoval v obou hracích místnostech dostatečné občerstvení. Pěší dostupnost hrací místnosti s možností bezplatného parkování byla také výhodou. Z obou turnajů bylo 10 partií přenášeno on-line, hrálo se na nových soupravách po jedné na stole. Jen velká obrazovka umístěná přímo v HM u podia mohla být sledována jen v roušce s 1,5 m rozestupem, což bylo nevhodné, lepší by bylo její umístění v předsálí.

Na jubilejním 30. ročníku šachového turnaje JESENÍK OPEN 2020 hrála početná vyškovská výprava 13 hráčů se 2 doprovody ze 2 šachových oddílů (MKS + SK). Polovinu hráčů tvořili mládežníci, kterým se obětavě věnoval předseda Sportovního klubu Vyškov Bc. Karel Hruška organizováním výletů po krásném okolí Jeseníku a také od úterý maminka Miroslava Pukowietzová plánovala turistické trasy svým 3 dětem. Dospěláci měli svoje posezení na grilované makrele a špízu ve Mlýnici a společný výlet na grilovaného pstruha v Nýznerově.

Nejlepším hráčem se stal s dosaženými 5 body Milan Tomek , ale odepsal -26 bodů z FIDE Ela. Jeho herní styl předvedl i v poslední partii, která je vložena  ve formátu pgn  do souboru ke stažení. Nedařilo se nasazené dvojce Radce Slepánkové, která se po řadě remíz a prohře v předposledním kole odhlásila z turnaje a společně s unaveným tátou a starostlivou maminkou odjeli raději domů. Při nástupu do turnaje ve 3. kole byl po jeho skončení součet odehraného času všech 4 hráčů rodinky Pukowietzů nižší, než měl spotřebovaný čas  kterýkoliv z vyškovských hráčů! Bleskové turnaje na Lichessu v době koronavirové přestávky  zanechaly špatné stopy, paradoxně až v posledním kole trvaly jejich  partie přes hodinu, ale bez kýženého bodu. Z mládežníků se nejlépe umístil se 4,5 body  Marek Hruška, nasazený 67 skončil 57 a získal +37 Fide Elo bodů. Největší přírůstek +84 Elo bodů připsal Robert Kudlička  a umístil se na solidním 68. místě! Slušné uhrané 4 body zdobily seniora  Radka Zbořila, ale jen znamenaly umístění na 71. místě se ztrátou -18 bodů. Ostatní mládežníci získávali první zkušenosti z velkého turnaje a měli velikou radost z každého získaného bodu.

Fotogalerie Staně V.

Závěrečná zpráva pořadatele na webu ŠSČR.

Komentáře

[1]Honza K.Vloženo 20.08.2020 13:54
Zdravím všechny do Jeseníku a na dálku z Krkonoš držím všem palce. A gratuluji Mirce Pukowietzové k výhře ????

Přidat komentář

* Jméno:Email:
Text komentáře:
Ochrana proti SPAMu:Napište do políčka výsledek:
 
 Emailová adresa nebude zveřejněna. HTML kód není akceptován, odkazy nejsou aktivní!
 TIP: Reagujte na komentáře kliknutím na jejích pořadové číslo "př.[41]"
 
© sachyvyskov.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky